Κόσμος

Ο Μπολσονάρο υποχρεώθηκε να φορά ηλεκτρικό βραχιολιάκι στη Βραζιλία: «Υπέρτατη ταπείνωση»

Ο ίδιος δήλωσε ότι ουδέποτε σκέφτηκε να φύγει από τη χώρα

Ο  Ζαΐχ Μπολσονάρο υποχρεώθηκε να φοράει στο εξής ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά την απόφαση δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο οποίος τον κατηγορεί, όπως και τον γιο του Εντουάρντο, για την υποκίνηση σε «εχθρικές πράξεις» στη Βραζιλία.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή αστυνομία στη Βραζιλία εξέδωσε εντάλματα έρευνας στην κατοικία του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο και στα κεντρικά γραφεία του Φιλελεύθερου Κόμματός του.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος δικάζεται για τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του νυν προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατήγγειλε ενώπιον των δημοσιογράφων μια «υπέρτατη ταπείνωση» κατά την έξοδό του από τα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της περιφέρειας της Μπραζίλια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ουδέποτε σκέφτηκε να φύγει από τη χώρα και ότι η επιβολή προληπτικών μέτρων από ανώτατο δικαστήριο σε βάρος του, όπως το να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι, ισοδυναμεί με την «υπέρτατη ταπείνωση».

Η απόφαση δημοσιεύτηκε από τον δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, ο οποίος διεξάγει τη δίκη που είναι σε εξέλιξη κατά του ακροδεξιού πρώην προέδρου (2019-2022), μεσούσης της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Βραζιλία για «κυνήγι μαγισσών» και απείλησε τη Βραζιλία με την επιβολή πρόσθετων δασμών 50% από τον Αύγουστο. Ο Λούλα απέρριψε τον «απαράδεκτο εκβιασμό».

Εκτός από το ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα φορά, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο δεν θα επιτρέπεται να φύγει από την κατοικία του κατά τις ώρες 19.00 έως 06.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή και συνεχόμενα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αναφέρει λεπτομερώς ο δικαστής Μοράες στην απόφασή του.

Δεν θα μπορεί επίσης να «έχει επαφή με πρεσβευτές και ξένες αρχές». Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί ότι η δίκη του είναι «πολιτική δίωξη» και κινδυνεύει με φυλάκιση άνω των 40 ετών. Η ετυμηγορία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, ένας από τους γιους του, ζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζητεί από τις αμερικανικές αρχές να επιβάλουν κυρώσεις κατά της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer Andy Byron μετά το τρυφερό ενσταντανέ με τη ερωμένη του στη συναυλία των Coldplay
Η αντίδραση της Astronomer πάντως άργησε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραίτηση και το πακέτο αποχώρησης του Byron
Το ζευγάρι που έγινε viral στη συναυλία των Coldplay 3
Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε τον Μέρντοχ και την WSJ: Ζητά 10 δισεκ. δολάρια για δημοσίευμα
Η μήνυση αφορά δημοσίευμα της WSJ σχετικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Τραμπ στον Τζέφρι Επστάιν και περιελάμβανε σκίτσο με σεξουαλικά υπονοούμενα, υποδηλώνοντας μια προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1