Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί νέος πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν – Παρών ο Τσαβούσογλου

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί νέος πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν – Παρών ο Τσαβούσογλου
Kurdistan Regional Government Prime Minister Nechirvan Barzani after casting his vote at a polling station in Erbil - (Reuters)

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, ανιψιός και γαμπρός του ιστορικού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ορκίστηκε σήμερα, Δευτέρα (10.6.2019) ως πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο Μέγαρο των Συνεδρίων του Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της περιφέρειας του Βόρειου Ιράκ, η οποία είναι αυτόνομη από το 1991, ο Μπαρζανί ζήτησε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με τη Βαγδάτη, στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πολιτικών αντιπροσώπων και διπλωματικών και θρησκευτικών αξιωματούχων, και του Τσαβούσογλου.

Ο Μπαρζανί, εγγονός του Μουσταφά Μπαρζανί, πρόκειται να διορίσει στο κοινοβούλιο του Κουρδιστάν έναν πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε η Βάλα Φαρίντ, πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, 52 ετών και πρώην πρωθυπουργός, αναμένεται να διορίσει στην πρωθυπουργία τον εξάδελφό του Μασρούρ Μπαρζανί, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν και γιο του Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί γίνεται ο δεύτερος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας μετά τον Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από τη δημιουργία του, το 2005, μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Μασούντ Μπαρζανί εγκατέλειψε την προεδρία του Ιρακινού Κουρδιστάν έπειτα από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, στο οποίο το “ναι” κέρδισε μαζικά, προκάλεσε όμως σειρά σκληρών κυρώσεων από τη Βαγδάτη.

Η φατρία των Μπαρζανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο μεγάλος αντίπαλός της, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) του εκλιπόντος Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, μποϊκοτάρισε την κοινοβουλευτική συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας εξελέγη ο Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Ο Μπαράμ Σαλέχ, ο ιρακινός Πρόεδρος που προέρχεται από το UPK, ήταν παρών στην τελετή στο Αρμπίλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις