Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί το ΕΛΚ να διώξει το κόμμα του Όρμπαν

Ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί το ΕΛΚ να διώξει το κόμμα του Όρμπαν

Μετά το βέτο της Ουγγαρίας κατά του πακέτου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε εμμέσως τα κόμματα του ΕΛΚ να αποβάλουν από τις τάξεις του το ουγγρικό κόμμα Fidesz.

«Όποιος είναι εναντίον του κράτος δικαίου είναι εναντίον της Ευρώπης. Αναμένω μια σαφή θέση από όλα τα κόμματα του ΕΛΚ. Οι αντίπαλοι των βασικών μας αξιών δεν θα πρέπει πλέον να προστατεύονται από κανέναν», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει ευθέως την Ουγγαρία ή το Fidesz.

Ο Ντόναλντ Tουσκ είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος EΛΚ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και Χριστιανοκοινωνικό (CSU) κόμμα.

Το ΕΛΚ διαφωνεί με το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εδώ και χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019, η ιδιότητα του μέλους του Fidesz τέθηκε σε αναστολή, μεταξύ άλλων λόγω παραβιάσεων των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ και αρκετών επιθέσεων κατά του τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζαν Κλοντ-Γιουνκέρ.

Σε μια συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ τον Φεβρουάριο δεν υπήρξε πλειοψηφία για την αποβολή του ουγγρικού κόμματος, γι ‘αυτό και η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΕΛΚ αναβλήθηκε επ΄αόριστον. Ο Τουσκ, από την άλλη πλευρά, ζητά από καιρό να αποβληθεί το Fidesz, αλλά δεν μπορεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία γι ‘αυτό. Μέχρι στιγμής έχουν αντιταχθεί, μεταξύ άλλων, το CDU και το CSU.

Τώρα ο πρώην αρχηγός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ ασκεί και πάλι πίεση στα άλλα κόμματα του ΕΛΚ για την αποβολή του λόγω του ουγγρικού βέτο κατά της έγκρισης του προϋπολογισνού της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της γερμανικής πολιτικής ομάδας CDU / CSU στο ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κάσπαρι, δεν έδειξε σήμερα καμία ιδιαίτερη έκπληξη από την επαναφορά του αιτήματος από τον Τουσκ.

«Η αποβολή του Fidesz δεν θα βοηθούσε κανέναν. Το μποκάρισμα της Ουγγαρίας είναι μεν απαράδεκτο, ωστόσο τώρα, σε αυτήν την τρομερή κατάσταση του κορονοϊού, προέχει να προχωρήσει η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ο μηχανισμός τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου. Εάν ο Όρμπαν είναι της γνώμης ότι ο μηχανισμός παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να μην μπλοκάρει το πακέτο του προϋπολογιμού», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις