Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ επένδυσε 4,3 δισ. δολάρια σε Boeing για να μην πετάξει ποτέ μαζί τους – «Είμαι απογοητευμένος»

«Εξετάζουμε εναλλακτικές επειδή η Boeing καθυστερεί τις παραδόσεις» τονίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Έξαλλος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την Boeing για το συμβόλαιο κατασκευής δύο νέων αεροσκαφών Air Force One που «τρέχει» με… καθυστέρηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα (20.02.2025) ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις» όσον αφορά το επόμενο προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις εκ μέρους της εταιρείας Boeing.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τη Boeing» είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος. «Εξετάζουμε εναλλακτικές επειδή η Boeing καθυστερεί τις παραδόσεις».

Ο κολοσσός της αεροναυπηγικής υπέγραψε το 2018 μια σύμβαση για να παραδώσει στον Λευκό Οίκο δύο αεροσκάφη 747-8, ειδικά σχεδιασμένα, έναντι 3,9 δισεκ. δολαρίων. Αρχικά, η παράδοση ήταν προγραμματισμένο να γίνει πριν από τα τέλη του 2024.

Όμως οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η χρεοκοπία ενός υπεργολάβου, η πανδημία της Covid-19 και τα προβλήματα ανεφοδιασμού που ακολούθησαν, άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα.

To προεδρικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ
To προεδρικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ / REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Σήμερα, το πρώτο αεροπλάνο προβλέπεται να τεθεί στην υπηρεσία των Αμερικανών προέδρων το 2027 και το δεύτερο την επόμενη χρονιά.

Ο επικεφαλής της Boeing Κέλι Όρτμπεργκ είπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο Τραμπ θέλει το αεροπλάνο «πιο σύντομα» και ότι ο ίδιος συζητά με τον στενό συνεργάτη του προέδρου, τον Ίλον Μασκ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για να βελτιωθεί το πρόγραμμα παράδοσης του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τραμπ εμφανίστηκε ανοιχτός στην ιδέα αγοράς αεροσκαφών από «άλλη χώρα», χωρίς να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή Airbus.

Τα προεδρικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών, να διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις και ένα προηγμένο σύστημα άμυνας.

Τα δύο αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα, τύπου 747-200Β, χρονολογούνται από το 1990, από την προεδρία του Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, είναι πεπαλαιωμένα και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα, δηλώνει ο Μάρκο Ρούμπιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ελπίδα να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά στο Μέμφις για να «αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην πόλη του Τενεσί, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν αυταρχική εκτροπή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
«Η Γάζα φλέγεται»: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπόσχεται νίκη, την ώρα που ο στρατός ξεκινάει την χερσαία επιχείρησή του
Σύμφωνα με τους Times of Israel και τη Jerusalem Post, ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας
Καπνός 16
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
7
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο