Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο “πόλεμος της τουλίπας”: Η Τουρκία στέλνει τους Ολλανδούς φοιτητές στη χώρα τους!

Ο “πόλεμος της τουλίπας”: Η Τουρκία στέλνει τους Ολλανδούς φοιτητές στη χώρα τους!

– Μυρίζει μπαρούτι η σχέση Ολλανδίας – Τουρκίας
– Η Τουρκία στέλνει πίσω στη χώρα τους Ολλανδούς φοιτητές
– Η ΕΕ σταματάει την χρηματοδότηση στην Τουρκία
– Η Ολλανδία ζητάει από τις τουρκικές Αρχές να “προστατεύσουν” το προξενείο τους στην Άγκυρα
– Ο Ερντογάν μιλάει για μία “φασιστική Ευρώπη”

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία ενώ οι αντιδράσεις των δυο χωρών μοιάζουν με ντόμινο… καθώς επηρεάζουν ακόμα και τους φοιτητές. Η Τουρκία στέλνει πακέτο τους Ολλανδούς φοιτητές που βρίσκονται σε πανεπιστήμια της χώρας με το πρόγραμμα Erasmus στη χώρα τους.

Την ίδια ώρα η ΕΕ “κόβει” την χρηματοδότηση στην Τουρκία ενώ ο Ερντογάν σε ένα ακόμη παραλήρημα χαρακτηρίζει “φασιστική” την Ευρώπη ενώ τονίζει ότι η Ολλανδία θα το πληρώσει!

Η ΕΕ “κόβει” την προενταξιακή χρηματοδότηση στην Τουρκία

Λίγο αργότερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απάντησε πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

Η πρώτη αντίδραση του Σόιμπλε στην κρίση Ολλανδίας – Τουρκίας

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν».

Στο μεταξύ μετά, από το ντου Τούρκων στο Ολλανδικό προξενείο και το “κάρφωμα” της τουρκικής σημαίας. το υπουργείο εξωτερικών της χώρας εξέδωσε μία ανακοίνωση όλο νόημα! “Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία”, τόνισε.

“Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές”, υπογράμμισε.

Οπαδοί του Ερντογάν “σφάζουν” πορτοκάλια για να… εκδικηθούν την Ολλανδία [pics]

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως τις σημαίες άλλαξαν Ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε