Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε απειλεί με σύλληψη εισαγγελέα για έρευνες στις Φιλιππίνες

Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απείλησε να συλλάβει την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φάτου Μπενσούντα, αν διεξάγει έρευνες στη χώρα, λέγοντας ότι έχει αποσυρθεί από το ΔΠΔ και άρα το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία εκεί.

Καταγγέλλοντας τη διεθνή, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «ένας αδίστακτος και άκαρδος ηγέτης που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πριν ένα μήνα ότι οι Φιλιππίνες αποσύρονται από το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Μπενσούντα ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα μετά τις καταγγελίες ενός Φιλιππινέζου δικηγόρου, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντουτέρτε και ανώτερους αξιωματούχους της χώρας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τον εξωδικαστικό φόνο κατηγορούμενων για διάφορα εγκλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος έχει αναφερθεί σε πολλούς λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στη χώρα του.

«Ποια είναι η δικαιοδοσία σας τώρα; Αν δεν είμαστε μέλη της Συνθήκης, τότε γιατί εσείς είστε (…) σε αυτή τη χώρα;», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αναφερόμενος στη Μπενσούντα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εισαγγελέας του ΔΠΔ έχει ζητήσει να διεξαχθούν έρευνες στις Φιλιππίνες αναφορικά με την καταγγελία εναντίον του Ντουτέρτε.

Η αστυνομία των Φιλιππίνων έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από τον Ιούλιο του 2016, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, με τη δικαιολογία ότι επρόκειτο για εμπόρους ναρκωτικών που αντιστάθηκαν στη σύλληψη. Ακτιβιστές απαντούν ότι πολλοί από αυτούς τους φόνους ήταν εκτελέσεις.

Ο Ντουτέρτε ζήτησε τον Μάρτιο από τις δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων να μην συνεργαστούν με ξένους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις