Κόσμος

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας “αδειάζει” τη Μέρκελ: Δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των ψηφοφόρων

Ο ηγέτης της Βαυαρίας προειδοποίησε σήμερα τους Γερμανούς συντηρητικούς ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια "εξαιρετικά απειλητική" κατάσταση μετά την "καταστροφή" που υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, την ευθύνη για την οποία επέρριψε ευθέως στη μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του “αδελφού” κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, είπε ότι η καγκελάριος δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μεταναστευτική κρίση, αποκαλύπτοντας το βαθύ ρήγμα στους κόλπους των συντηρητικών.

“Η κατάσταση για τους συντηρητικούς είναι πολύ απειλητική” είπε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσει με “την πολιτική του Βερολίνου”.

Το CDU υπέστη βαριές απώλειες στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και από το αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ενώ οι ομοσπονδιακές εκλογές απέχουν μόλις έναν χρόνο, η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα και να δεχτεί στη χώρα περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Ζεεχόφερ υποστηρίζει ότι η εκλογική ήττα της Κυριακής ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας του κόμματος να εξαγάγει τα ορθά συμπεράσματα μετά τις απώλειες που είχε υποστεί σε άλλες τοπικές εκλογές φέτος. Ορισμένα μέλη της CSU επανέλαβαν την έκκλησή τους να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η χώρα.

Η Μέρκελ ανέλαβε η ίδια την Δευτέρα την ευθύνη για την ήττα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όμως υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, δείχνει ότι το ποσοστό των συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει στο 30,5% ενώ το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 15%.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη «στριμώχνει» το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα – Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου
Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωποι με λιμό με τους αεροπορικοούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες να σκοτώνουν τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιους
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Θα προστατεύει τις ΗΠΑ από πυραυλικές επιθέσεις ακόμη και από το διάστημα
Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός θόλος θα είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν του Ισραήλ και στο έργο θα συμμετάσχει και ο Καναδάς
Ντοναλντ Τραμπ
1
«Ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για να μην σταματήσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτές»
U.S. President Donald Trump speaks during a roundtable discussion in Doha, Qatar, May 15, 2025. REUTERS 1
Ο Έλον Μασκ θα ξοδεύει «πολύ λιγότερα» χρήματα για να χρηματοδοτεί πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες
Ο Μασκ είχε προσφέρει περισσότερα από 290 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024
Ο Έλον Μασκ 1