Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ο Τιμ Μαγιόπουλος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank NA

Ο Τιμ Μαγιόπουλος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank NA

«Η Silicon Valley Bank, N.A. είναι ανοιχτή και λειτουργεί κανονικά», έγραψε ο Τιμ Μαγιόπουλος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της – υπό διαχείρισης – τράπεζας, στο πρώτο email που έστειλε ο ίδιος στους πελάτες της, για να τους καθησυχάσει μετά την πτώχευση της Παρασκευής 10 Μαρτίου.

Ο Τιμ Μαγιόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, δικηγόρος και πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ, καθώς η τράπεζα έλαβε τη νέα της επωνυμία «Silicon Valley Bank, N.A.» μετά την πτώχευση.

Αρχικά, επειδή η κατάρρευση της SVB προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, διαλύοντας τις μετοχές και προκαλώντας φόβους ότι θα συμβεί μια επανάληψη με την κατάρρευση της Lehmann Brothers, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ δημιούργησε την τράπεζα-γέφυρα Silicon Valley Bank, N.A. ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πελάτες απέκτησαν ξανά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους το πρωί της Δευτέρας (13.3.2023). Μετά την απόλυση των μέχρι πρότινος στελεχών της SVB από την αμερικανική κυβέρνηση, ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Μαγιόπουλος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος.

«Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της μοναδικής κοινότητας που εξυπηρετούμε. Ανέλαβα στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος από σήμερα» πρόσθεσε ο Τιμ Μαγιόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ανέλαβε τη θέση με «ταπεινότητα», «λόγω της εμπειρία του» και «ότι εκτιμά την οικονομία της καινοτομίας».

«Ανυπομονώ να γνωρίσω τους πελάτες της Silicon Valley Bank… Αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο με εμπειρία σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ήμουν μέρος της νέας ηγετικής ομάδας που εντάχθηκε στη Fannie Mae στον απόηχο της οικονομικής κρίσης το 2008-09 και υπηρέτησα ως διευθύνων σύμβουλος της Fannie Mae από το 2012-18», συμπλήρωσε στο email του ο Τιμ Μαγιόπουλος.

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας και να υποστηρίξουμε εσάς και τις εταιρείες σας αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SVB N.A. στο email του. Παράλληλα, έγιναν και οι σχετικές αλλαγές στην ιστοσελίδα της τράπεζας: «Η Silicon Valley Bridge Bank, N.A. είναι μια πρόσφατα δημιουργημένη ‘τράπεζα γέφυρας’ με πλήρεις υπηρεσίες, που λειτουργεί υπό την FDIC. Η τράπεζα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις και οι νέοι και οι υφιστάμενοι καταθέτες έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους».

Η πρόσληψη του Τιμ Μαγιόπουλος και η άμεση προσέγγισή του στους πελάτες έχει στόχο να «ηρεμήσει» τις αγορές και να καθησυχάσει τους κλονισμένους επενδυτές. Μετά την κατάρρευση της «μαύρης Παρασκευής» της 10ης Μαρτίου, οι αμερικανικές Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες ανέλαβαν τη διαχείριση της τράπεζας και, μετά από ένα βαθιά τραυματικό Σαββατοκύριακο, την Κυριακή το βράδυ η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι όλες οι καταθέσεις θα αποπληρωθούν πλήρως στους πελάτες.

Τα κεφάλαια για τη διάσωση θα προέλθουν από ένα αποθεματικό που δημιουργήθηκε μετά την τραπεζική κρίση του 2008, το οποίο πληρώθηκε από εισφορές σε όλες τις τράπεζες.

Ποιος είναι ο Τιμ Μαγιόπουλος

Ο Τιμ Μαγιόπουλος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1959 από τον Χάρι Μαγιόπουλος και τη σύζυγό του Έλενορ Άιντα Μαγιόπουλος. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός αεροναυπηγικής, συνδικαλιστής και μέλος της United Auto Workers. Η μητέρα του εργαζόταν με μερική απασχόληση σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Έχει πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1980 και έκανε το διδακτορικό στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 1984.

Θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως ένα αξιόπιστο στέλεχος με εμπειρία τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν πληγεί παλιότερα από κρίσεις όσο και στον τομέα της τεχνολογίας.

Όταν εντάχθηκε στη Fannie Mae, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και έφτασε να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, επανέφερε την εταιρεία σε κερδοφόρα τροχιά και απέδωσε περισσότερα από 167 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα στους φορολογούμενους.

Αποχώρησε από τη Fannie Mae το 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 εντάχθηκε στην τεχνολογική εταιρεία Blend, η οποία παρέχει λογισμικό βασισμένο σε cloud για να επιτρέπει σε τράπεζες, πιστωτικούς οργανισμούς, υποθηκοφύλακες και άλλες εταιρείες να επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δολάρια ενυπόθηκων δανείων και καταναλωτικών τραπεζικών συναλλαγών ημερησίως.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε γενικός σύμβουλος της Bank of America και εργάστηκε επίσης στις Deutsche Bank, Credit Suisse First Boston και Donaldson, Lufkin & Jenrette. Θεωρείται ειδικός και στο πρόσωπο του συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος αξιοπιστίας και ασφάλειας για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις