Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Τραμπ “έσπασε” το πρωτόκολλο και άγγιξε τη βασίλισσα Ελισάβετ – video

Τραμπ Βασίλισσα Ελισάβετ

Πιο… προσεκτικός και προετοιμασμένος στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Δεν απέφυγε τις κακοτοπιές στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Εντυπωσίασε η… διαβασμένη και απαστράπτουσα Μελάνια.
Όλα όσα έγιναν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ χθες το βράδυ.

Πιο διαβασμένος από την προηγούμενη φορά μεν αλλά δεν απέφυγε τις… κακοτοπιές ο Ντόναλντ Τραμπ. Και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου και της συζύγου του η Βασίλισσα Ελισάβετ, την έκανε την… πατάτα.

Οι εικόνες μέσα από το επίσημο δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έκαναν το γύρο του κόσμου. Με το φράκο του και την εντυπωσιακή Μελάνια στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν -κατά γενική ομολογία- καλύτερα προετοιμασμένος για το… τετ α τετ με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και για ό,τι απαιτούσε η περίσταση. Χαλιναγώγησε το «εγώ» του και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του αλλά μια… γκάφα (εντάξει, όχι και τόσο μεγάλη) δεν την απέφυγε.

Λίγο αφού τελείωσε την ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ίδιου και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ η Βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σπουδαία γυναίκα» για τις υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ ύψωσε το ποτήρι του για την πρόποση. Και όταν τσούγκρισε με την Βασίλισσα Ελισάβετ, εκεί έγινε το… «κακό».

Άπλωσε το χέρι του και άγγιξε τη Βασίλισσα στην πλάτη, σε μια κίνηση ως ένα προσωπικό «ευχαριστώ». Και εδώ «σπάει» το βασιλικό πρωτόκολλο, που θέλει τη Βασίλισσα να μην αγγίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο από κανέναν.

https://youtu.be/dYKSQckdagA

Στο παρελθόν είχε σπάσει το πρωτόκολλο και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, ενώ… ενδείξεις υπάρχουν και για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει δείγματα γραφής ενός… διαβασμένου προέδρου. Πολλοί φοβούνταν πως μπορεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μπάκιγχαμ να… υπέκυπτε στον εκκεντρικό χαρακτήρα του. Αλλά δεν ξέφυγε από το κείμενο. Ούτε και περπάτησε… πιο μπροστά από τη Βασίλισσα Ελισάβετ (όπως είχε κάνει στην προηγούμενη επίσκεψή του) αυτή τη φορά.

Η εκτίμηση είναι πως αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε καλύτερα προετοιμασμένος στο Λονδίνο. Μπορεί σε συνεντεύξεις του πριν φτάσει στη Βρετανία να πέρασε… γενεές 14 τη Μέγκαν Μάρκλ (τη χαρακτήρισε “κακιά” και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο πρίγκιπας Χάρι δεν εμφανίστηκε στο δείπνο), την Τερέζα Μέι και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, αλλά από την ώρα που πάτησε Βρετανία ήταν απόλυτα… θεσμικός. Ένας άλλος Ντόναλντ Τραμπ.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε σχετικά με τα βασιλικά πρωτόκολλα πριν από την επίσκεψη, η Τζούντι Τζέιμς που είναι ειδική σε θέματα γλώσσας του σώματος στην Βρετανία, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει μελετήσει το πρωτόκολλο, σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη στη Βρετανία, τον περασμένο Ιούλιο.

«Έδειχνε ότι ήξερε τι έκανε πολύ περισσότερο. Την τελευταία φορά υπήρξε ένας βαθμός αμηχανίας. Αυτή την φορά, ενέπνεε περισσότερο σεβασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζέιμς.

Υπάρχουν μία σειρά από κανόνες για την αλληλεπίδραση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην Βρετανία, δήλωσε η Άνγκελα Λεβίν, βασιλική βιογράφος. «Ποτέ δεν μιλάς πρώτος στην βασίλισσα. Περιμένεις να σου μιλήσει εκείνη. Ποτέ δεν την προσπερνάς. Στην περίπτωση που σταματήσει να τρώει, σταματάς να τρως» παρατήρησε η Λεβίν.

Τραμπ Βασίλισσα Ελισάβετ

Διαβασμένη και απαστράπτουσα Μελάνια

Εκείνη που έκλεψε τις εντυπώσεις, αν και επίσης δεν απέφυγε τις παγίδες, ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Εκείνη προετοιμάστηκε σκληρά για την πρώτη επίσημη (η προηγούμενη δεν ήταν) επίσκεψή της στη Βρετανία και το επίσημο δείπνο με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Μελέτησε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, μεταξύ αυτών οδηγίες για τον τρόπο βαδίσματος αλλά και για την ομιλία της, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της ενώπιον της Βασίλισσας. Και φαίνεται πως τα κατάφερε μια χαρά.

Στο θέμα της εμφάνισης, η Μελάνια Τραμπ δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει και πολύ. Εντυπωσιακή είναι έτσι κι αλλιώς και η λευκή τουαλέτα που φόρεσε έκλεψε τις εντυπώσεις στο Μπάκιγχαμ.

Τραμπ Βασίλισσα Ελισάβετ Τραμπ Τραμπ Βασίλισσα Ελισάβετ

Κουστωδία στο Λονδίνο

Ακόμη κι αν δεν είχε μάθει… απέξω το βασιλικό πρωτόκολλο, ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στο Λονδίνο έχοντας μαζί του ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον προστατεύσουν. Πέρα από τη Μελάνια και τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του, τον πρόεδρο των ΗΠΑ συνοδεύουν και στενοί φίλοι του, ανάμεσά τους ο Κρις Ρούντι, εκτελεστικός διευθυντής του συντηρητικού οργανισμού ειδήσεων Newsmax.

Η πριγκίπισσα Άννα και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρνετ Κούσνερ

Η συνοδεία του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε να τον προφυλάσσει από ενδεχόμενες “κακοτοπιές” στη διάρκεια των πρώτων ωρών της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Πέρα από τους στενούς φίλους του Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του, η συνοδεία του αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών, η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιανν Κόνγουεϊ, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, ο υπεύθυνος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Νταν Σκαβίνο, ο σύμβουλος επί πολιτικών θεμάτων Στίβεν Μίλερ, αλλά κι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με την σύζυγό του.

Με πληροφορίες από Daily Mail και Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις