Κόσμος

Ο Τραμπ tweet-αρει και η Κίνα τον… κράζει: Ο ασθενής είσαι εσύ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το λάθος να πιάσει την Κίνα στο… πληκτρολόγιό του και η απάντηση που του έδωσε το Πεκίνο ήταν πραγματική "σφαλιάρα". Κάπως έτσι, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους ναυάγησαν πριν… καλά καλά αρχίσουν.

Οι συνομιλίες για το εμπόριο, ώστε να βρεθούν τρόποι να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος, διήρκεσαν μετά βίας μισή μέρα. Η αυλαία «έπεσε» με μια… βιτριολική απάντηση από την Κίνα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μπαράζ tweet του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ ήθελε με τον… δικό του μοναδικό τρόπο να πιέσει την Κίνα να μην παίζει καθυστερήσεις και την προειδοποίησε πως στο τέλος η συμφωνία μπορεί να είναι πολύ κακή για το Πεκίνο.

Την ώρα λοιπόν που στη Σανγκάη Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τα βρουν, ο Τραμπ από την Ουάσινγκτον έβαζε… μπουρλότο! Υποστήριξε ότι η Κίνα φάνηκε να υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και προειδοποίησε ότι η εάν καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.

«Το πρόβλημα με το ότι περιμένουν… είναι πως εάν και όταν κερδίσω (σ.σ. τις εκλογές), η συμφωνία που θα λάβουν θα είναι πολύ σκληρότερη από αυτό που διαπραγματεύονται τώρα… ή και καμία συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Φυσικά, τα tweets του Αμερικανού προέδρου δεν άργησαν να φτάσουν στα… αυτιά της κινέζικης κυβέρνησης. Και όταν η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ ρωτήθηκε γι’ αυτά, είπε πως είναι σαφές ότι είναι οι ΗΠΑ που συνεχίζουν αυτές τις απότομες αλλαγές. «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή να επιδίδονται σε μια εκστρατεία μεγάλης πίεσης. Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα όταν εσύ είσαι ο ασθενής», τόνισε.

Όλα αυτά εδώ στη Σανγκάη, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους αξιωματούχους το κλίμα ήταν μάλλον θετικό. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησαν ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

china usa

Η συνάντηση στη Σανγκάη ήταν οι πρώτες, δια ζώσης, εμπορικές συνομιλίες ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα. Οι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα δείπνησαν χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης, Fairmont Peace και είχαν και συνομιλίες για… μισή μέρα και σήμερα. Και μετά… πήγε ο καθένας σπίτι του χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

china usa

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, αποχαιρέτισε τον Λαϊτχάιζερ, τον Μνούτσιν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς η αυτοκινητοπομπή τους αποχώρησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν.

Είχε προηγηθεί η οικογενειακή φωτογραφία. Η οποία τραβήχτηκε γύρω στις 1:45 μ.μ, τοπική ώρα (08.45 ώρα Ελλάδας). Η ώρα έχει σημασία, γιατί η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από το προγραμματισμένο.

china usa

Οι συνομιλίες της Σανγκάης αναμένονταν να επικεντρωθούν σε κινήσεις «καλής θέλησης», όπως οι κινεζικές δεσμεύσεις για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και τα βήματα από την πλευρά των ΗΠΑ να χαλαρώσουν κάποιες κυρώσεις στην Huawei.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξι νεκροί και 70 τραυματίες από βομβαρδισμό σε αεροπορική βάση στην Κολομβία - 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση σε ελικόπτερο
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει σε ποια από τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Κάλι έκανε λόγο για «ναρκωτρομοκρατία»
Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται δίπλα στα συντρίμμια μετά την έκρηξη ενός φορτηγού οχήματος κοντά σε μια βάση της Αεροδιαστημικής Δύναμης, η οποία προκάλεσε πολλαπλά θύματα στην Κολομβία
Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι επιτίθεται στον Πούτιν που εξακολουθεί να βομβαρδίζει
«Τα σήματα που στέλνει η Ρωσία» υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει μία διμερή συνάντηση, λέει ο Ζελένσκι - Οι όροι του Πούτιν για επίτευξη ειρήνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
2
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι