Κόσμος

Ο Ζελένσκι θα επισκεφτεί τη Σερβία, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος μεταβαίνει στο Βελιγράδι, σε μια επίσκεψη με έντονο πολιτικό συμβολισμό, καθώς η Σερβία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να επισκεφθεί το Σάββατο 08.08.2026 τη Σερβία, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Σερβία, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί το Βελιγράδι με τη Μόσχα.

Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι στόχος της επίσκεψης είναι να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Σερβία και να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Πρέπει να αποσπάσουμε τους Σέρβους από το στρατόπεδο της Ρωσίας», ενώ πρόσθεσε ότι το ταξίδι του Ζελένσκι αποτελεί «χαστούκι για τους Ρώσους».

Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη για την Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Βελιγράδι από το 2019, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Η Σερβία παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου το 2022, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, όμως, επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.

Χαρακτηριστικό της στάσης του Βελιγραδίου είναι ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε το 2025 με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και αργότερα επισκέφθηκε την Ουκρανία, χωρίς όμως να υπογράψει την κοινή διακήρυξη που καταδίκαζε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν στη Νέα Υόρκη – Συζήτηση για την εθνική κυριαρχία ΗΠΑ – Γαλλίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να προσαρτήσει τον Καναδά και προ ημερών δημοσιοποίησε μέσω Truth Social χάρτη στον οποίο όλη η περιοχή έχει τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Σεν-Πιερ-ε-Μικελόν
Οι Πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ, Emmanuel Macron και Donald Trump στο Παλάτι των Βερσαλλιών
Συντριβή για το CDU του καγκελάριου Μερτς, μένει εκτός Βουλής στο Μεκλεμβούργο – Άνοδος για το ακροδεξιό AfD
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Γερμανία μετά την επικράτηση της AfD – Ο Μερτς «αγοράζει» χρόνο, τίθεται θέμα καγκελάριου - Για πρώτη φορά αποτυγχάνει να εξασφαλίσει την είσοδό του σε κρατιδιακό κοινοβούλιο
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μέρτς 21