Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

ΟΗΕ: Το Ισραήλ οφείλει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη

ΟΗΕ: Το Ισραήλ οφείλει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη

Ο Ύπατος Αρμοστής των του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινά πυρά από τος 7 Οκτωβρίου και μετά.

Ο Φόλκερ Τουρκ ανέφερε: «Κάνω επίσης επείγουσα έκκληση προς τις Αρχές του Ισραήλ να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι σε καθημερινή βάση εκτίθενται σε βία από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, σε κακομεταχείριση, σε συλλήψεις, σε διωγμούς, σε εκφοβισμό και ταπείνωση».

Ο Τουρκ είπε ότι τουλάχιστον 176 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 43 παιδιά και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν σε περιστατικά στα οποία εμπλέκονται οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τις αρχές Οκτωβρίου. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς εποίκους.

Η επιδείνωση της βίας στη Δυτική Όχθη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι το παλαιστινιακό έδαφος κινδυνεύει να γίνει ένα τρίτο μέτωπο ενός ευρύτερου πολέμου, πέραν του βορείου συνόρου του Ισραήλ όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις με τις δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

200 νεκροί στην Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Πριν από το νέο φούντωμα του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ήταν ήδη η πιο αιματηρή χρονιά στα χρονικά για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη με περίπου 200 νεκρούς.

“Είναι υποχρέωση του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι όλα τα περιστατικά βίας ερευνώνται εγκαίρως και αποτελεσματικά και ότι τα θύματα λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία. Η συνεχιζόμενη ευρεία ασυλία για τέτοιες παραβιάσεις είναι ανεπίτρεπτη, επικίνδυνη και συνιστά σαφή παραβίαση της υποχρέωσης του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να καταστρέψει την Χαμάς και λέει ότι διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον των ενόπλων της οργάνωσης και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που δρουν στη Δυτική Όχθη.

Κατά τους τελευταίους 18 μήνες τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους, νέους που τους επιτίθενται με πέτρες, αλλά και αμέτοχους αμάχους, και έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις σε όλη τη Δυτική Όχθη. Κατά την ίδια περίοδο, δεκάδες Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Παλαιστινίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις