Κόσμος

Όλα έτοιμα για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είναι αισιόδοξος ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Κυριακή

Τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες για την τελική οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που προβλέπει αφενός κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και αφετέρου απελευθέρωση των ομήρων έχουν «ξεπεραστεί», ανακοίνωσαν σήμερα (16.01.2025) οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες Τετάρτη, από το Κατάρ και τις ΗΠΑ τέθηΚε υπό αμφισβήτηση σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς ότι υποχωρεί από βασικά σημεία των συμφωνηθέντων με αποτέλεσμα να αναβάλλει την έγκρισή της από την Κνεσέτ (Ισραηλινή Βουλή).

Ωστόσο, φαίνεται πως τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για την τελική συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο Παρασκευή (17.01.2025) για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Η αναβολή αφορούσε τα ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την αποφυλάκιση είχε ζητήσει η Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές.

Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε στο Axios ότι έχουν λυθεί οι διαφωνίες στη συμφωνία.

Εκκρεμή ζητήματα στη συμφωνία έχουν επιλυθεί και η συμφωνία έχει σφραγιστεί, ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος αμερικανική πηγή.

Αναμένεται να συνεδριάσει η Ισραηλινή Βουλή για την τελική απόφαση της εκεχειρίας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είναι αισιόδοξος ότι η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Κυριακή, μόλις μία μέρα πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Οι ζημιές στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ – Πόσο επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Τεχεράνης
Το μέγεθος των ζημιών και το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές - Ισραήλ και Ιράν έχουν διαφορετικές εκδοχές
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν 4
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
22
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν