Κόσμος

Ολλανδία: «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός» λέει ο ακροδεξιός νικητής των εκλογών Χερτ Βίλντερς

Ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς και νικητής των εκλογών στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός μιας μέλλουσας κυβέρνησης, λόγω της μη υποστήριξης από τα πολιτικά κόμματα με τα οποία επιχειρούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

“Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο αν με υποστηρίξουν ΟΛΑ τα κόμματα του συνασπισμού αλλά αυτό δεν συνέβη”, δήλωσε ο Βίλντερς στο X, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

Το εθνικιστικό κόμμα PVV του Βίλντερς κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του 2023. Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να μην διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού καθώς επιδιώκει να σχηματίσει μια βιώσιμη νέα κυβέρνηση, μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το NOS επικαλέστηκε πολιτικές πηγές στη Χάγη ότι το PVV του Βίλντερς και τρία άλλα συντηρητικά κόμματα που προσπαθούσαν να σχηματίσουν μια νέα δεξιά κυβέρνηση σταθμίζουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες των κομμάτων θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μην ψηφίσουν τον Ζοράν Μαμντάνι για δήμαρχο - «Όποιος το κάνει είναι ηλίθιος»
Ο Μαμντάνι είναι ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα των Παλαιστινίων και οι θέσεις που έχει εκφράσει για το Ισραήλ προκάλεσαν την έχθρα ενός μέρους της εβραϊκής κοινότητας
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον δήμο της Νέας Υόρκης, Zohran Mamdani