Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ολλανδία: “Ο ένας πάνω στον άλλο” στην αντιρατσιστική διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόιντ

Ολλανδία: “Ο ένας πάνω στον άλλο” στην αντιρατσιστική διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόιντ
Reuters

Αντιδράσεις στην Ολλανδία για την ογκώδη αντιρατσιστική διαδήλωση στην οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, λόγω κορονοϊού.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων στην Ολλανδία βρέθηκε η δήμαρχος του Άμστερνταμ, από πολιτικούς και από ειδικούς του τομέα υγείας. Αφορμή, η συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά του ρατσισμού παραβιάζοντας, όμως, τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τη νόσο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό την περασμένη εβδομάδα.

Αρχικά ο αναμενόμενος αριθμός των διαδηλωτών ήταν 200 με 300, αλλά τελικά συγκεντρώθηκαν πολλές χιλιάδες.

Ολλανδία: Οι αποστάσεις πήγαν… περίπατο

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα του Πράσινου Αριστερού Κόμματος δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης αιφνιδιάστηκαν από τον τεράστιο αριθμό των διαδηλωτών και δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν ειρηνικά. Η ίδια υπερασπίστηκε μάλιστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

“Είχα δει πώς αυτές οι συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε ογκώδεις διαδηλώσεις στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και σε αμερικανικές πόλεις”, δήλωσε η δήμαρχος στην δημόσια ολλανδική τηλεόραση NPO χθες το βράδυ, αλλά δεν υπήρχε “απολύτως καμία ένδειξη ότι θα είναι τόσο μεγάλη (η διαδήλωση)”.

Η Ολλανδία έχει καταγράψει σχεδόν 6.000 θανάτους από την COVID-19. Οι αρχές επέβαλαν πρόστιμα περίπου 358 ευρώ για την παραβίαση κανόνων περί δημοσίων συναθροίσεων, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν κανένας αστυνομικός στην διαδήλωση.

Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη στην Ολλανδία μετά την επιβολή του lockdown στα μέσα Μαρτίου, οδήγησε σε έντονο διάλογο για το κατά πόσο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κρούσματα του κορονοϊού.

“Είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλουμε”, δήλωσε στην εφημερίδα Paroo ο Μένο ντε Γιονγκ, ένας ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ UMC και μέλος της εθνικής ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού.

“Δεν χρειάζεται να είσαι ιολόγος για να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα. Υπάρχει λόγος που επί μήνες μιλάμε για κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εκδήλωση σούπερ εξάπλωσης, όπως αποκαλείται”.

Ο Κλάας Ντιτζκόφ, βουλευτής του κόμματος VVD του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, έγραψε στο Twitter ότι είναι “όχι μόνο οργισμένος, αλλά και ανήσυχος από τις εικόνες του Άμστερνταμ”. Κάλεσε μάλιστα τους διαδηλωτές να απομονωθούν εθελοντικά για δύο εβδομάδες.

Το βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις να έχει ακινητοποιήσει – πατώντας τον με το γόνατό του στον λαιμό για σχεδόν εννέα λεπτά – τον 46χρονο Φλόιντ, ο οποίος είναι πεσμένος στο οδόστρωμα, έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις