Δευτέρα, 22 Απρ.
22oC Αθήνα

Ολλανδία – Βουλευτικές εκλογές: Προβάδισμα στον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς δίνουν τα exit polls

Ολλανδία – Βουλευτικές εκλογές: Προβάδισμα στον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς δίνουν τα exit polls
Φωτογραφία Reuters

Σαφές προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Τετάρτη (22.11.2023) στην Ολλανδία δίνουν τα exit polls στον αρχηγό του ακροδεξιού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς.

Πιο αναλυτικά, το PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) φέρεται να κέρδισε 35 έδρες και άνετη εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ipos. Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς είναι δεύτερη με 26 έδρες. Το κεντροδεξιό VVD έρχεται τρίτο με 23 έδρες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Ολλανδία.

Εάν επιβεβαιωθεί από τα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική στροφή προς τα δεξιά, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες: το PVV έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορεί να μην είναι αυτό που αναζητούν άλλα κόμματα στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, αλλά αυτό είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο 60χρονος πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς αμέσως μόλις ψήφισε.

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Παρότι ο Βίλντερς φαίνεται ότι θριάμβευσε στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

«Θα επιστρέψουμε τη χώρα στους Ολλανδούς»

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε σήμερα να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς», σε μια πρώτη αντίδραση στην κατά τα φαινόμενα ηχηρή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση ενός exit poll που έδειξε ότι το κόμμα του, το PVV, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».

«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.

«Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Βίλντερς ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις