Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Όλοι… Σόιμπλε! Πανηγυρικά πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Σόιμπλε

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τον ψήφισαν και οι… πέτρες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (όχι ότι είχε κανείς αμφιβολία) είναι ο νέος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Μπορεί κάποτε η Μέρκελ να του στέρησε την αρχηγία του CDU και άρα την καγκελαρία αλλά τελικά τον έκανε δεύτερο τη τάξη πολιτικό στη Γερμανία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο νέος πρόεδρος της Μπουντεσταγκ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (εννέα χρόνια έμεινε στο ΥΠΟΙΚ) εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία. Πήρε 501 ψήφους. 173 βουλευτές τον καταψήφισαν και 30 απείχαν.

Ο 75χρονος Σόιμπλε θα διαδεχτεί στην προεδρία της γερμανικής Βουλής τον Νόρμπερτ Λάμερτ.

Η γερμανική Βουλή συνήλθε σήμερα (24.10.2017) για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που στη γερμανική Βουλή μπήκε ακροδεξιό κόμμα. Το AfD φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κάνει “αισθητή” την παρουσία του.

Η νέα Βουλή του… Σόιμπλε

Στη νέα γερμανική βουλή εκπροσωπούνται αισθητά λιγότερες γυναίκες, αλλά περισσότεροι βουλευτές με μεταναστευτική βιογραφία.

Με 709 βουλευτές είναι μεγαλύτερο από ποτέ συγκριτικά με το παρελθόν. Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD και την επάνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), ο κομματικός κατακερματισμός του (επτά κόμματα και έξι κοινοβουλευτικές ομάδες) είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU). Αν και παραμένουν η ισχυρότερη Κ.Ο., υπέστησαν απώλειες ψήφων που αγγίζουν το 15%.

Λιγότερες γυναίκες

Αισθητά περιορισμένη εμφανίζεται στη νέα βουλή η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, δηλαδή 30,9% και ως εκ τούτου κατά 6% και πλέον λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Bundestag. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Πάντως, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες με ποσοστά της τάξης του 60,9% και 53,6% αντίστοιχα.

Τουλάχιστον 58 βουλευτές της νέας Bundestag έχουν μεταναστευτικές ρίζες. Οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους γεννήθηκαν χωρίς να διαθέτουν τη γερμανική ιθαγένεια.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Αγγελίδης. Είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός στην Bundestag. Εξελέγη με το FDP.

Το ποσοστό των βουλευτών με μεταναστευτική βιογραφία ανέρχεται σε 8%, αυξημένο κατά 2,1% συγκριτικά με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο. Μεγαλύτερη είναι η εκπροσώπηση στο αριστερό κομματικό φάσμα, με την Αριστερά να καταγράφει ποσοστό 18,8%, τους Πράσινους να ακολουθούν με 14,9% και το SPD να φθάνει το 9,8%.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χριστιανική Ένωση με μόλις 2,8%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 8,7% που καταγράφει το ακροδεξιό AfD, το οποίο προεκλογικά πρωτοστάτησε σε εκστρατείες κατά της μετανάστευσης.

Η… νεότερη Βουλή

Με μέσο όρο ηλικίας 49,4 χρόνια η νέα Bundestag είναι κατ’ ελάχιστο νεότερη συγκριτικά με την προηγούμενη. Η ηλικιακή ομάδα με την υψηλότερη εκπροσώπηση (51,1%) είναι μετά 45 και 59 ετών, ενώ μόλις 13 βουλευτές είναι κάτω των 30.

Η νεότερη Κ.Ο. είναι αυτή του FDP με μέσο όρο ηλικίας 45,5 χρόνια, στη δεύτερη θέση οι Πράσινοι με 47 έτη και μετά ακολουθούν Χριστιανική Ένωση, Αριστερά και SPD. H γηραιότερη Κ.Ο. με μέσο όρο 51,3 χρόνια είναι αυτή της AfD.

Σχεδόν το 60% των βουλευτών της νέας βουλής ήταν μέλη και της προηγούμενης, δηλαδή κατάφεραν να επανεκλεγούν. Κατά κύριο λόγο είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων. 130 βουλευτές έχουν κάνει διατριβή ή έχουν τον τίτλο του καθηγητή, ενώ περίπου 30 βουλευτές προέρχονται από τον κλάδο των τεχνικών-χειρωνακτικών επαγγελμάτων.

Εξαιρετικά ευρεία είναι η παρουσία νομικών, οικονομολόγων και πολιτικών επιστημόνων, ενώ περισσότεροι από 30 έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτικοί ή έχουν ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση. Τέλος, δέκα βουλευτές είναι γεωργοί. Με ποσοστό εκπροσώπησης 1,4% αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το ποσοστό των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις