Κόσμος

Όλος ο πλανήτης είναι στο Παρίσι! Θα δειπνήσουν έξω Ολάντ και Ομπάμα

Το Παρίσι παρά τις πληγές που άνοιξαν πριν από 15 ημέρες είναι πανέτοιμο και υποδέχεται από το πρωί όλους τους ηγέτες του πλανήτη για την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα.

Πολλές κύριες αρτηρίες είναι κλειστές στην κυκλοφορία. Το βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που οδηγεί στις δυτικές ή βόρειες συνοικίες Παρισιού, από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση προς τη COP, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Ο περιφερειακός, που συνήθως πήζει από τις πρώτες πρωινές ώρες, έκλεισε για το κοινό και επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινητοπομπών των επισήμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος A1 που οδηγεί βόρεια προς το Μπουρζέ και το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ-ντε Γκολ.

Σύμφωνα με το κέντρο οδικών πληροφοριών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων “κυλάει” στην περιοχή του Παρισιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους και να αποφύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί επίσης να δώσουν στους υπαλλήλους τους μία ημέρα ρεπό. Μερικές τους ζήτησαν να εργαστούν από το σπίτι.

Εκτάκτως τα βαρέα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην περιοχή του Παρισιού, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν ψυκτικές μεταφορές.

Ο Φρανσουά Ολάντ άρχισε σήμερα το πρωί την υποδοχή, στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, περισσότερων από 150 ξένων ηγετών που αναμένονται για την επίσημη έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα που διεξάγεται κοντά στο Παρίσι.

Έπειτα από την υποδοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι δύο άνδρες αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) στο Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που έχει τεθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά την άφιξή τους ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαν Γκι-μουν, καθώς και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ κρατήθηκαν από το χέρι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε τους πρώτους ξένους ηγέτες, που ήταν ο Πολωνός και ο Καναδός.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας). Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υπογραμμίσει έναν χρόνο νωρίτερα τη βούλησή του να “αφήσει το ίχνος του” στην ιστορία αποσπώντας στο τέλος αυτής της διάσκεψης μια “ιστορική συμφωνία για το κλίμα” που θα είναι τόσο “δεσμευτική” όσο και “οικουμενική”.

Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου. Στη διάρκεια του πρωινού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Στη συνέχεια θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Στις 16:00 τοπική ώρα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια “Αποστολή Καινοτομία” που αποσκοπεί να “αυξήσει σημαντικά” τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Μία ώρα αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία “Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία”, προτού συμμετάσχει στις 18:15 σε ένα πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν μαζί, χωρίς αμφιβολία σε εστιατόριο του Παρισιού. Χθες βράδυ, λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη γαλλικό έδαφος, μετέβησαν μαζί στο Μπατακλάν όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου. Το Παρίσι έχει παραλύσει σήμερα εν μέρει εξ αιτίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αν και οι Γάλλοι μοιάζουν να έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις και δεν πήραν τα αυτοκίνητά τους, αν δεν επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια
Δραματικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι στις Φιλιππίνες - Πάνω από 90 οι νεκροί, φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 100
Ο τυφώνας προκάλεσε πλημμύρες σπάνιας σφοδρότητας και βιβλικές καταστροφές - 35 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε παραλιακό χωριό που θάφτηκε κάτω από τα νερά και τις λάσπες
Φιλιππίνες