Κόσμος

Όρμπαν… στον κόσμο του! “Βαφτίζει”… συμβιβασμό την “έξωση” του κόμματός του!

Ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, Fidesz στους κόλπους της παράταξης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη “σωστή απόφαση” προκειμένου να διατηρήσει την “ενότητά” του ενόψει Ευρωεκλογών.

Όρμπαν

Οι “απαντήσεις” του Όρμπαν

Το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz “μέχρι νεοτέρας”, ενώ παράλληλα ανήγγειλε την ίδρυση μιας τριμερούς “επιτροπής αξιολόγησης”, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι η οποία θα ελέγξει λεπτομερώς της συμμόρφωση του ουγγρικού κόμματος με τις αξίες του ΕΛΚ.

[read4more]

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των “τριών σοφών” θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Β. Όρμπαν, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.

Τον εν λόγω “συμβιβασμό” καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) υποστηρίζοντας ότι το ΕΛΚ θα έπρεπε να λάβει μια καθαρή απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, πάντως, δήλωσε από την πλευρά του “περήφανος” για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν “σαφής” και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες. Ο Μ.Βέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ήδη από αύριο θα φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης αφού ο Β. Όρμπαν δεν θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ.

“Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο” επισήμανε ο Β. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ένα “τόσο δυνατό” κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να “εκδιωχθεί” από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο “αμοιβαίος σεβασμός”.

Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ προτείνει το Ιράν, συνομιλίες για πυρηνικά αργότερα
Στη Ρωσία έφτασε ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί για επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - Οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράν να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου για τουλάχιστον μία δεκαετία
Τάνκερ κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Στα γαλανόλευκα η 5η λεωφόρος του Μανχάταν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Η Ομογένεια της Αμερικής τίμησε την 205η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας - Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαθανάσης (ΝΔ) και Γιώργος Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ)
Παρέλαση στη Νέα Υόρκη
«Μείνετε κάτω»: Πως το λαμπερό δείπνο του Λευκού Οίκου παρουσία Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε σε πανδαιμόνιο
Οι Αρχές καλούνται να απαντήσουν πως κατάφερε να φέρει όπλα στον χώρο της εκδήλωσης χωρίς να γίνει αντιληπτός και να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο 31χρονος δράστης των πυροβολισμών στο Χίλτον της Ουάσινγκτον