Κόσμος

Ουκρανία: Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ – Ορίστηκε εισαγγελέας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία επικύρωσε σήμερα τον διορισμό του έμπειρου ερευνητή Ολεξάντρ Κλιμένκο ως επικεφαλής της Ειδικευμένης Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η πρώτη σημαντική απόφαση του γενικού εισαγγελέα Αντρίι Κοστίν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του χθες ήταν να προσυπογράψει τον διορισμό του Κλιμένκο.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, καθώς η επενδυτική μας ελκυστικότητα και η ελευθερία του επιχειρείν εξαρτώνται από την επιτυχία του», ανέφερε στο Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι.

Ο Κλιμένκο διορίστηκε ύστερα από μακρά διαδικασία επιλογής μετά την παραίτηση του προκατόχου του, σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην εθνική υπηρεσία κατά της διαφθοράς.

Η πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς είναι μια από τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Κιέβου προς τους δυτικούς εταίρους και η ανάγκη της Ουκρανίας για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη έχει αυξηθεί απότομα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ έδωσε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας νωρίτερα αυτό τον μήνα, θέτοντάς την σε μια μακρά πορεία, αλλά δήλωσε ότι μένει να γίνει σημαντική δουλειά σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης της διαφθοράς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της προς το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας την 1η Ιουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι σε αυτά που μένουν να γίνουν περιλαμβάνεται ο διορισμός εισαγγελέως διαφθοράς το συντομότερο δυνατόν.

«Η Ουκρανία φέρει εις πέρας μια από τις συστάσεις που συνόδευσαν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της ΕΕ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μάτι Μαάσικας, ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία. «Μια μακρά διαδικασία επιλογής οριστικοποιήθηκε, προσφέροντας διδάγματα. Εύχομαι στον κ. Κλιμένκο δύναμη και κουράγιο!».

Τον διορισμό του Κλιμένκο χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ.

«Η θέση του διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις ουκρανικές υποδομές κατά της διαφθοράς και είναι βασικό στοιχείο της άμυνας της Ουκρανίας κατά της επιρροής και της επιθετικότητας της Ρωσίας», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Μπρίτζετ Μπρινκ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες