Κόσμος

Ουκρανία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες πολίτες σε ρωσοκρατούμενες περιοχές

Ως απάντηση ο στρατός της Ουκρανίας στα ρωσικά πυρά, προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας

Με φόντο την ρωσική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο στρατός της Ρωσίας συνέχισε τα ξημερώματα (03.06.2025) τις επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη, τραυματίζοντας δεκάδες αμάχους. Ως απάντηση των ρωσικών πυρών, ο στρατός της Ουκρανίας προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου στην Ουκρανία ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στις ουκρανικές περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας οι οποίες είναι από τον έλεγχο της Ρωσίας.
 
Μια ιδιωτική επιχείρηση επλήγη στη μικρή πόλη Μπαλακλίγια στην περιφέρεια του Χαρκόβου που συνορεύει με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος και να τραυματισθούν άλλοι, δήλωσε μέσω του Telegram ο Βιτάλι Καραμπάνοφ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

Οι επιθέσεις έγιναν μερικές ώρες μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για ειρηνευτικές συνομιλίες, κατά τις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου μόνο αν το Κίεβο παραδώσει μεγάλα τμήματα εδάφους και δεχθεί όρια στο μέγεθος του στρατού του.

Πυροσβέστης
Φωτογραφία από Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kharkiv region / Handout via REUTERS

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ρωσικούς όρους λέγοντας ότι ισοδυναμούν με παράδοση. Σε δηλώσεις του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε τους Ρώσους «ηλίθιους».

Πτώσεις drones σε δρόμους και κτίρια κατοικιών στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ προκάλεσαν φωτιές, μεταξύ άλλων και σε κατοικίες, ανέφερε μέσω του Telegram ο Ντμίτρο Μπριζίνσκι, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Η ουκρανική κρατική υπηρεσία άμεσης βοήθειας ανακοίνωσε ότι άλλοι 20 άνθρωποι, οι 8 από τους οποίους παιδιά, δέχονται ιατρική φροντίδα επιτόπου.

Πυροσβέστης
Φωτογραφία από Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kharkiv region / Handout via REUTERS

Στη νότια πόλη της Οδησσού, ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της νύκτας προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και πολιτικές υποδομές, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες, έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος Χενάντιι Τρουχάνοφ.

Όσον αφορά τη διακοπή ρεύματος στις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν οι Ρώσοι, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχει επηρεαστεί ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια, η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης η οποία κατελήφθη από τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση είναι φυσιολογικά καθώς ο σταθμός δεν παράγει ενέργεια αυτή τη στιγμή.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία κυβερνήτες στις 2 περιφέρειες -οι οποίες είναι μεταξύ αυτών που η Μόσχα απαιτεί από την Ουκρανία να της παραδώσει για να τερματισθεί ο πόλεμος- δήλωσαν πως οι ουκρανικές επιθέσεις έκαναν τις αρχές να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προφυλάξουν ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Κτίριο
Φωτογραφία από Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kharkiv region / Handout via REUTERS

Σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι σε σχεδόν 500 οικισμούς στη Ζαπορίζια δεν έχουν ηλεκτρικό, αφού βομβαρδισμός από ουκρανικές δυνάμεις προκάλεσε ζημιές σε υποδομή υψηλής τάσης.

Στη γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας, δυτικότερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε πως συντρίμμια από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν και προκάλεσαν ζημιές σε δύο υποσταθμούς, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση περισσότερων από 100.000 κατοίκων 150 κωμοπόλεων και χωριών σε ρωσοκρατούμενες περιοχές.

Συνεργεία εργάζονται για να αποκαταστήσουν γρήγορα την ηλεκτροδότηση

.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Nέο βέτο από τις ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Υπέρ τάχθηκε η Ελλάδα
Πρόκειται για την πέμπτη φορά που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023
Λωρίδα της Γάζας
Λαοθάλασσα στην Μέκκα: Πάνω από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο στο μεγάλο προσκύνημα
Οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια τραγωδία σαν την περσινή, όταν 1.300 πιστοί πέθαναν λόγω του ακραίου καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφτανε τους 51,8 βαθμούς
Μουσουλμάνοι προσεύχονται το πρωί στο Μεγάλο Τζαμί κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ στην ιερή πόλη της Μέκκας