Κόσμος

Ουκρανία – Γενς Στόλτενμπεργκ: Θα βρεθεί σύντομα λύση για τα Leopard – «Ξεκινήστε να τους εκπαιδεύετε» λέει η Γερμανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα της αποστολής των Leopard 2 στην Ουκρανία, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

«Τα Leopard είναι σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι είχε θετική συζήτηση για το θέμα με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.

«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλευρό του Πιστόριους.

Οι συζητήσεις για τα τανκς Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Κατά συνέπεια, χαιρετίζω την σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Μπορείτε να αρχίσετε να τους εκπαιδεύετε»

Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία« μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Μιλώντας στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ωστόσο ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία».

German Defence Minister Boris Pistorius speaks as NATO Secretary General Jens Stoltenberg listens during a news conference at the Defence Ministry in Berlin, Germany January 24, 2023. REUTERS

Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το «ακανθώδες» θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο κανάλι ZDF.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε.

«Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών», ισχυρίσθηκε ο Πιστόριους.

Αυξάνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να δώσει άδεια στους συμμάχους της του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία βαρέα άρματα μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητά το Κίεβο για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό.

«Κατανοώ τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο», παραδέχθηκε ο Πιστόριους.

Ομως, «οφείλουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο δεν θέλει «να κάνει μόνο του παιγνίδι».

Η Πολωνία και η Φινλανδία πρότειναν να στείλουν στην Ουκρανία Leopard από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά έχουν ανάγκη από την επίσημη έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.

Ομως, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να λάβει θέση για το θέμα της επανεξαγωγής των αρμάτων μάχης, όπως και για το ζήτημα της απευθείας αποστολής στο Κίεβο Leopard από τα γερμανικά αποθέματα.

Η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο κόλπους τους ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Αν η απόφαση χρειαστεί μια ή δυο μέρες, έτσι είναι», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την βραδύτητα του Βερολίνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν
Μουσείο του Λούβρου: Η ιστορική κλοπή, το βίντεο ντοκουμέντο και πού επικεντρώνονται οι έρευνες – Ανεκτίμητη η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη θεαματική κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου – Οι δράστες είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια με εντυπωσιακή ακρίβεια
Σετ κοσμημάτων
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Financial Times: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταστροφή
Οι νέες απαιτήσεις της Μόσχας είναι μικρότερες από αυτές που είχε διατυπώσει το 2024 ζητώντας από το Κίεβο ολόκληρο το Ντονμπάς, μαζί με τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια
Τραμπ - Ζελένσκι 27