Κόσμος

Ουκρανία: Ο Αμερικανός μεσολαβητής Γουίτκοφ δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ διέψευσαν την παρουσία του Στιβ Γουίτκοφ την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να επανεκκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και μήνες

Καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στις σχετικές εικασίες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Στιβ Γουίτκοφ, ο διπλωματικός απεσταλμένος που έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, «δεν θα μεταβεί στην Τουρκία», διαψεύδοντας ουκρανική πηγή που άφηνε να εννοηθεί πιθανή συμμετοχή του στις συνομιλίες μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τη στιγμή που το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα αμερικανική στήριξη για την επανεκκίνηση ενός ειρηνευτικού διαλόγου που παραμένει σε τέλμα με τη Μόσχα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις πληροφορίες ότι ο Γουίτκομ θα συμμετείχε στις διαβουλεύσεις στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ξεκίνησε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ερντογάν, με την ελπίδα να βρεθεί μια διπλωματική δυναμική που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις παγωμένες εδώ και μήνες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία υπέστη μία από τις πιο αιματηρές ρωσικές επιθέσεις της χρονιάς: τουλάχιστον 25 νεκροί και περισσότεροι από 73 τραυματίες καταγράφηκαν στα δυτικά της χώρας, όπου πολλές περιοχές δέχθηκαν ταυτόχρονες μαζικές επιθέσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Η Ευρώπη χρειάζεται τακτικά πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Iskander που έχουν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, ο Ρενέ Όμπερμαν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή ικανότητα πυρηνικής αποτροπής
Ο διευθυντής της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν