Κόσμος

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν και πάλι να καταλάβουν το Κίεβο»

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θεωρεί πως ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο και πάλι τη νέα χρονιά.

Όπως τόνισε ο Ζαλούζνι στον Economist « η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά ώστε οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ο Τσάρος τους είπε να πάνε στον πόλεμο και θα πάνε στον πόλεμο. Μελέτησα την ιστορία των δύο πολέμων της Τσετσενίας – το ίδιο συνέβη και εκεί. Μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, έχουν μια εφεδρεία 1,2-1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων… Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν περίπου 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο», δήλωσε ο στρατηγός Ζαλούζνι.

Είπε επίσης ότι κατανοεί γιατί ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από στρατιωτική άποψη, ήταν η σωστή απόφαση» και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο. Τώρα, όπως επισημαίνει ο Ζαλούζνι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ , επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές του στο Ντονμπάς «για να διατηρήσει τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει».

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι είχε απολύσει δέκα στρατηγούς από την έναρξη του πολέμου και ότι ένας στρατηγός αυτοκτόνησε. Είπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ενώπιον του τώρα τρία κύρια καθήκοντα: να διατηρήσει τις θέσεις του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία των ενεργειακών υποδομών.

«Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό. Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 άρματα μάχης, 600-700 BMP και 500 οβιδοβόλα. Τότε νομίζω ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να φτάσουμε στις γραμμές στις 23 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω με δύο ταξιαρχίες», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού.

Πιστεύει επίσης ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χειρότερη περίπτωση τον Ιανουάριο και στην καλύτερη τον Μάρτιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για συνάντηση με Πούτιν παρά την απουσία Ζελένσκι: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσω τις δολοφονίες»
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε απευθύνει στη Ρωσία τελεσίγραφο, που τυπικά εξέπνεε σήμερα, να κλείσει συμφωνία με την Ουκρανία για να τελειώσει ο πόλεμος, επί ποινή πολύ σκληρών οικονομικών κυρώσεων αν δεν προχωρούσε
Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ