Κόσμος

Ουκρανία: Παρατεταμένο πόλεμο «βλέπει» το Κίεβο

Το Azovstal έπεσε, οι τύχη των υπερασπιστών της Μαριούπολης είναι άγνωστη και ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια παρατεταμένη βάση. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά το Κίεβο.

Για τους Ουκρανούς, οι μαχητές του εργοστασίου Azovstal που παραδόθηκαν και μεταφέρθηκες σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, είναι ήρωες. Για τους Ρώσους, όμως είναι, δεν ισχύει το ίδιο και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου και να εκτελεστούν! Η Ουκρανία θέλει την αλλαγή τους αλλά η Μόσχα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο.

Και ενώ η πτώση της Μαριούπολης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες (17.05.2022) ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που ανέβασε στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.

Επίσης στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντόνετσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι έπειτα από τη βύθιση εμπορικού πλοίου στην Αζοφική Θάλασσα
Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Μόσχα ηγέτης των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της περιφέρειας Χερσόν της Ουκρανίας, δήλωσε ότι εννέα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν ζωντανά στην ακτή
Τα μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου που ναυάγησε στην Αζοφική Θάλασσα, σώθηκαν και τους παρέχεται βοήθεια στις ακτές του τμήματος της περιφέρειας Χερσόν που ελέγχεται από τη Ρωσία