Κόσμος

Ουκρανία: Συνελήφθησαν Κινέζοι κατάσκοποι με απόρρητες πληροφορίες για τους προηγμένους πυραύλους Neptune

Πρόκειται για τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία το Κίεβο βύθισε το καταδρομικό «Moskva» την πρώην ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού

Δύο Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν σήμερα (09.07.2025) στην Ουκρανία, από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοποι που ήθελαν να αποκτήσουν ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες για ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων.

Ειδικότερα, η SBU ανακοίνωσε πως «συνελήφθησαν οι δύο Κινέζοι κατάσκοποι, ένας πατέρας και ο γιός του, επειδή προσπαθούσαν να μεταφέρουν παράνομα, από την Ουκρανία στην Κίνα, μυστικά έγγραφα για με τους πυραύλους R-360 Neptune».

Με την εκτόξευση δύο πυραύλων Neptune, η Ουκρανία κατέστρεψε και βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva τον Απρίλιο του 2022, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βυθιστεί σε μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την SBU, οι δύο Κινέζοι υπήκοοι που συνελήφθησαν είναι «ένας 24χρονος πρώην φοιτητής ενός πολυτεχνείου του Κιέβου» και ο πατέρας του, «ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Κίνα, αλλά ταξίδευε τακτικά στην Ουκρανία για να συντονίζει προσωπικά το έργο του γιου του».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι «αποκάλυψαν» τον γιο, τον χαρακτηρίζουν «κατάσκοπο», «από την αρχή κιόλας των δραστηριοτήτων του και τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω ενώ λάμβανε μυστικά έγγραφα».

Τηλέφωνα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών, σύμφωνα με την SBU, η οποία πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι «αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών».

Η Κίνα, διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Μόσχας, δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022, ούτε έχει καλέσει το Κρεμλίνο να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Ωστόσο, το Πεκίνο ζητά τακτικά τον τερματισμό των μαχών, ενώ κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι τροφοδοτούν τη σύγκρουση εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις αρχές Μαΐου του 2025, η ουκρανική SBU ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ύποπτων Ούγγρων κατασκόπων, μια ακόμη ένδειξη του ενδιαφέροντος που προκαλεί το ουκρανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα σε πολλές δυνάμεις εν μέσω ενός πολέμου κατά της Ρωσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
41 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Μεξικό - Ζημιές σε πάνω από 35.000 σπίτια, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, καταστράφηκαν περιουσίες και πνίγηκαν χιλιάδες ζώα - Οι αρχές άνοιξαν καταφύγια για τους πληγέντες
Αυτοκίνητα
Ανανεώθηκε πριν 37 λεπτά
Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς - Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τις οικογένειές των Ισραηλινών αιχμαλώτων
Η ισλαμιστική οργάνωση αναμένεται να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους πριν τη διάσκεψη των ηγετών - Στην Αίγυπτο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη - Ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Ντόναλντ Τραμπ
Συνελήφθη στο Μεξικό ο «Greken» της Σουηδίας - Ο αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, Μιχάλης Τενέζος, που έψαχναν Europol και Interpol
Ο 27χρονος Μιχάλης Τενέζος έχει καταδικαστεί, για σοβαρά εγκλήματα οπλοκατοχής και ναρκωτικών ενώ έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια
Σουηδία