Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν! Φόβοι για τα πυρηνικά – video

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν! Φόβοι για τα πυρηνικά – video
photo Reuters

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Ινδία και Πακιστάν με το κλίμα να έχει οξυνθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έχουν δηλώσει πως έχουν προχωρήσει κατάρριψη αεροσκαφών και παρά το γεγονός πως αμφότερες “συνιστούν ψυχραιμία”, τραβάνε επικίνδυνα το σχοιν.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν ξεκίνησε την Τρίτη και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα καθώς είναι πολύ επικίνδυνη μια τυχόν ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα σε δυο χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, από το μακρινό 1947. Οι δυο πλευρές διαλαλούν πως δεν επιθυμούν τον πόλεμο αλλά οι πράξεις τους άλλα δείχνουν.

Σε διάλογο καλεί ο Πακιστανός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», αναφερόμενο στα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι δυο χώρες.

«Είναι εύκολο να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο, όμως το πώς θα εξελιχθεί είναι κάτι που δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς. Καλώ για μία ακόμη φορά την Ινδία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε διάλογο: για την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα», υπογράμμισε ο Χαν στο τηλεοπτικό τους διάγγελμα.

Στο ίδιο κλίμα και στρατηγός του στρατού στο Πακιστάν, Ασίφ Γκάφουρ, ο οποίος δήλωσε πως δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με την Ινδία. Η δήλωσή του όμως ήρθε λίγη ώρα αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας. Ένας πιλότος έχει συλληφθεί και  νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Το Νέο Δελχί από την πλευρά του ανακοίνωση πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισης του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.

«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ινδία.

Ινδία: Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση με το Πακιστάν λέει η υπουργός Εξωτερικών

Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν. «Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός ενώ αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει πως σε πλήγματα στα ντε φάκτο σύνορα ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ από τον πακιστανικό εναέριο χώρο και πως στόχος τους ήταν «μη στρατιωτικοί στόχοι».

Κλείνουν τα αεροδρόμια

Η ρευστή κατάσταση έχει οδηγήσει το Πακιστάν στην κλείσιμο του εναέριου χώρου του μέχρι νεωτέρας, ενώ στην Ινδία τουλάχιστον εννιά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν κλείσει.

Κάτοικοι και χωρικοί που διαμένουν κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες στο Κασμίρ περιέγραψαν στο AFP πως το πυροβολικό του ινδικού και πακιστανικού στρατού είχε έντονες ανταλλαγές πυρός τα ξημερώματα της Τετάρτης.

 

Μες πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις