Κόσμος

Πανεπιστήμιο… υπέκυψε και πλήρωσε λύτρα 200.000 ευρώ σε χάκερς!

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, ανακοίνωσε ότι πλήρωσε ποσό ύψους 200.000 ευρώ σε χάκερς για λύτρα!

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ αποκάλυψε σήμερα ότι πλήρωσε σε χάκερς λύτρα ύψους 30 bitcoin – αξίας 200.000 ευρώ εκείνη τη στιγμή – για να ξεμπλοκάρει τα συστήματα υπολογιστών του, που περιελάμβανε email και υπολογιστές, μετά από μια κυβερνοεπίθεση στις 24 Δεκεμβρίου.

Σε αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο!

Οι κυβερνοεπιθέσεις λυτρισμικού (ransomware) έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν έως και 25% τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων (cyber-insurance). Το 2019 ανάμεσα στους στόχους των χάκερς ήταν εταιρείες, νοσοκομεία και αεροδρόμια.

Click4more: Τα κινητά… “σκοτώνουν” τους πεζούς! Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο

Ο αντιπρόεδρος του ολλανδικού Πανεπιστημίου, Νικ Μπος δήλωσε ότι το ίδρυμα αποφάσισε να πληρώσει τα λύτρα, αφού εξέτασε τις εναλλακτικές, οι οποίες θα ήταν μεταξύ άλλων να ξαναστήσει από την αρχή ολόκληρο το δίκτυο πληροφορικής του.

«Η ζημιά της επίθεσης στη δουλειά των μαθητών, των επιστημόνων, του προσωπικού, καθώς και στη συνέχιση του ιδρύματος, δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή», δήλωσε.

Ο Μπος μιλούσε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να αποκαλύψει όσα γνωρίζει το Πανεπιστήμιο για την παράνομη διείσδυση, όπως την αρχική παραβίαση που οδήγησε ένα μέλος του προσωπικού να κάνει κλικ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing e-mail) ένα μήνα νωρίτερα.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας, που βοήθησε το πανεπιστήμιο στις εργασίες ανάκτησης και στην ανάλυση όσα συνέβησαν, ταυτοποίησε τους χάκερς ως την TA505, μια ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» - Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών
Με κοινή τους δήλωση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 5 χωρών καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή αδιανόητου μεγέθους»
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 8
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν μια «δεύτερη Γιάλτα»
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο παρουσιάζουν το δικό τους σχέδιο ειρήνης και ξεκαθαρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε εδαφική παραχώρηση
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν 6
3 νεκροί στην Ιταλία από αλλαντίαση μετά από κατανάλωση φαγητού καντίνας - Στο νοσοκομείο αρκετοί με συμπτώματα
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες οι πλανόδιοι που πούλησαν τα ύποπτα τρόφιμα στους ασθενείς - Μία 38χρονη, μία 45χρονη και ένας 52χρονος έφυγαν από τη ζωή μετά από κατανάλωση γουακαμόλε και σάντουιτς με μπρόκολο
Ασθενοφόρο 4