Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου! «Θα συνεχίσουμε την ειρηνική πολιτική»

Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου! «Θα συνεχίσουμε την ειρηνική πολιτική»

Μέσω του Ιμπραΐμ Καλίν, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, η Τουρκία ευλογάει τα… γένια της για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν αποθεώνει τον Τούρκο πρόεδρο και «υπόσχεται» ότι η Άγκυρα να συνεχίσει την ειρηνική (!) πολιτική της.

Η Διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο για τη Λιβύη δεν έκανε κανέναν σοφότερο, αλλά η Τουρκία (που σε αντίθεση με την Ελλάδα) πανηγυρίζει και αποθεώνει την «ευέλικτη διπλωματία» του Ερντογάν, που έκανε την Τουρκία σημαντικό «παίκτη» στη διαδικασία.

Click4more Σοφότεροι δεν γίναμε από τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Δυο ξένοι Σάρατζ και Χάφταρ – Νέο γερμανικό… μπλόκο στην Ελλάδα

Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι’ αντιπροσώπων», δήλωσε ο Καλίν στο πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας.

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη παρουσιάζει μια ευκαιρία για να κινηθεί η πολιτική διαδικασία. Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων και τα παιχνίδια σκιών δεν θα φέρουν ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στη Λιβύη. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το λαό της Λιβύης», ανέφερε σε tweet του ο Καλίν.

Ε.Ε.: Θα στηρίξουμε την κατάπαυση του πυρός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ε.Ε., δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Clicke4more 2.400 Σύροι μαχητές στη Λιβύη υπό την… ομπρέλα της Τουρκίας

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις “ιδού μία κατάπαυση του πυρός” και να την ξεχάσεις… Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

Όταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις