Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος: Ο αρραβώνας, η ερωτική απογοήτευση και η λατρεία για το ποδόσφαιρο

Πάπας Φραγκίσκος: Ο αρραβώνας, η ερωτική απογοήτευση και η λατρεία για το ποδόσφαιρο
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Το πρωί του Σαββάτου (04.12.2021), ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην Ελλάδα, για την επίσημη επίσκεψη του σε Αθήνα και Λέσβο. 

Γιος ενός εργάτη στο σιδηρόδρομο και μιας νοικοκυράς, με ρίζες από την Ιταλία, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο 266ος Πάπας στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Είναι ο πρώτος Ιησουίτης που εκλέγεται Πάπας, ο πρώτος που κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο και ο πρώτος μη Ευρωπαίος εδώ και 1.272 χρόνια μετά τον Σύρο Πάπα Γρηγόριο τον 3ο (731-741).

Σε ηλικία 21 ετών τού αφαιρέθηκε κομμάτι από τον δεξιό του πνεύμονα, αποτέλεσμα βαριάς πνευμονίας που είχε πάθει παλιότερα.
Όπως έχει γράψει ο ιταλικός Τύπος, κάποτε ήταν αρραβωνιασμένος και χόρευε τανγκό, αλλά τον κέρδισε στα 22 του η Εκκλησία. Αλλού έχει γραφτεί ότι αφιερώθηκε στην Εκκλησία επειδή η κοπέλα με την οποία ήταν ερωτευμένος όταν ήταν νεαρός τον είχε απορρίψει.
Σπούδασε χημεία και πήρε μάστερ από το πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργαζόταν ως «σεκιουριτάς» για να βγάλει τα προς το ζην.
Δημοσιεύματα έχουν αναφέρει πως είναι ο πρώτος Πάπας που είχε ποτέ γυναίκα για αφεντικό. Δούλεψε σε ένα εργοστάσιο, όπου ανέπτυξε πολύ στενή σχέση με το αφεντικό του, την Έσθερ Μπαλεστρίνο, η οποία ήταν κομμουνίστρια.

Αφού εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε το δικαίωμα που του δίνει η θέση του να ζήσει στα παπικά διαμερίσματα στο Παλάτι του Βατικανού, και αντ’ αυτού, έχει δύο δωμάτια στο Casa Sancta Marta (Το σπίτι της Αγίας Μάρθας). Αντίθετα από τον προκάτοχό του, προτιμά πιο λιτά και διακριτικά άμφια, ενώ έχει αντικαταστήσει τον “θρόνο” του με ένα λιγότερο εντυπωσιακό κάθισμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκει τον χρόνο και επικοινωνεί άμεσα με τους πιστούς. Απαντά στα γράμματα που του στέλνουν, ενώ έχει λογαριασμό και στο Twitter με εκατομμύρια followers, ενώ είναι γνωστός για την λατρεία που έχει στο ποδόσφαιρο και την ομάδα της San Lorenzo de Almagro.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις