Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: «Πάρτι» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ – «Κανείς δεν πρόκειται να κλάψει»

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: «Πάρτι» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ – «Κανείς δεν πρόκειται να κλάψει»

«Οι εφημερίδες της Ευρώπης αντέδρασαν με χαρά στην παραίτηση του πρωθυπουργού του Brexit». Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επιχειρώντας να μεταφέρει το πώς «είδαν» μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης (07.07.2022) σε διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η παραίτηση ήρθε μετά από το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων του που υποστήριξαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει. Και όλα αυτά – όπως ήταν αναμενόμενο – δεν πέρασαν απαρατήρητα από μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης. 

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το πρωτοσέλιδο του Economist, που παρουσιάζει τον Μπόρις Τζόνσον σε μια τραγελαφική στιγμή του από το 2012, καθώς είναι κρεμασμένος από έναν ιμάντα και κρατάει σημαιάκια του Ηνωμένου Βασιλείου, και έχει τίτλο: «Η πτώση του κλόουν». Τότε ήταν δήμαρχος του Λονδίνου. 

Και στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως φαίνεται πως έχει στηθεί μεγάλο «πάρτι»… Η Bild, η μεγαλύτερη εφημερίδα σε κυκλοφορία στην Γερμανίας, «αποχαιρετά» τον επικεφαλής των Συντηρητικών γράφοντας στην αγγλική γλώσσα:«Bye Bye, Μπόρις». Η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», δε, σχολιάζει πως, όσοι παρακολούθησαν στενά την καριέρα του Μπόρις Τζόνσον, «δεν εκπλήσσονται» από τα σκάνδαλα που τον ακολουθούσαν «επί μήνες και χρόνια», αλλά αποδείχτηκαν «υπερβολικά αυτή τη φορά».

«Κανείς δεν πρόκειται να κλάψει» για έναν «αδίστακτο ηγέτη» που «δεν έχει αποκτήσει ούτε έναν φίλο ή θαυμαστή», γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo». Σε δημοσίευμα της, η επίσης ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia» γράφει ότι οι Τόρις «βίωσαν οκτώ μήνες καρδιακής προσβολής» από τότε που ήρθαν στο φως οι ισχυρισμοί για «Partygate», λέγοντας ότι τα «σκάνδαλα και οι διαμάχες» ήταν το «τονωτικό» στην πολιτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον.

Στην Ιταλία, η «La Repubblica» – μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας – γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε «άλλη επιλογή» από το παραιτηθεί ύστερα από «μια ολοένα και πιο τρελή και παράδοξη αντίσταση που τον εγκλώβισε στην Ντάουνινγκ Στριτ», παρά το γεγονός ότι η υπουργική του ομάδα είχε παραιτηθεί. «Ο Τζόνσον είχε αναζητήσει νέους υπουργούς για να τους αντικαταστήσει, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να θυσιαστεί για έναν απαξιωμένο πλέον ηγέτη και ένα πλοίο που βυθίζεται», προσθέτει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που παρουσίασε τις εξελίξεις στην Βρετανία και το μεγαλύτερο ειδησιογραφικό site του Βελγίου. To «ΗLN» μετέδωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την πρωθυπουργία, δείχνοντας μία φωτογραφία με σκουπίδια έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ καθώς συμφώνησε να παραιτηθεί.

H εφημερίδα «Εkstrabladet» γράφει: «Τώρα ήρθε το τέλος του», δίνοντας μια ιδέα για το πώς βλέπουν στην Δανία την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόνο μία ουκρανική εφημερίδα φαίνεται να στάζει μέλι για τον πρώην επικεφαλής των Συντηρητικών και, σχολιάζοντας το τέλος της θητείας του, τον αποκαλεί ως «αθάνατο Μπόρις».

Με πληροφορίες και από Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις