Κόσμος

Παράταση στην “καραντίνα” για τις πτήσεις από Ελλάδα εξετάζει η Γερμανία

Παράταση στην "καραντίνα" των πτήσεων που έρχονται από Ελλάδα αναμένεται να δώσει η Τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα ο νέος Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εξαπέλυσε "βολές" προς την χώρα μας, λέγοντας πως "η Ε.Ε δεν προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της".

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας, εξέφρασε την λύπη της που δεν εφαρμόστηκαν σωστοί έλεγχοι πριν το 2015 και την μαζική εισροή προσφύγων.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου, «επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε πως “το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου. Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο».

Σύμφωνα με την DW και την συνάδελφο Ειρήνη Αναστασοπούλου, ο Ντίμροτ υπεραμύνθηκε των ελέγχων. «Η κύρια προσφυγική διαδρομή προς τη Γερμανία ήταν και παραμένει μέσα από τα γερμανοαυστριακα σύνορα, γι’ αυτό και δόθηκε προτεραιότητα ελέγχων σε αυτό το τμήμα των συνόρων» ανέφερε επιμένοντας ότι ο λόγος για τους ελέγχους συνεχίζει να υφίσταται -με 16.000 παράτυπες εισόδους το 2017 «είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλο σημείο εισόδου στη Γερμανία».

Ο Ντίμροτ διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν θα επεκταθούν αορίστως και χωρίς λόγο, αλλά ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Όσο καιρό δεν είναι αποτελεσματική, οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι».

Μόνο 1566 επαναπροωθήσεις από τα νησιά στην Τουρκία

Ο Γιοχάνες Ντίμροτ ρωτήθηκε και για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τις συνθήκες διαβίωσης παραπέμποντας στην αρμοδιότητα της Κομισιόν, «η οποία και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές και επιλαμβάνεται των ελληνικών αναγκών».

Από πλευράς αριθμών ανέφερε ότι στα ελληνικά νησιά διαμένουν σχεδόν 13.000 πρόσφυγες. Από την εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας ο μέσος όρος αφίξεων την ημέρα είναι 80 άνθρωποι, ενώ από Φεβρουάριο μέχρι μέσα Μαρτίου ο μέσος όρος αφίξεων την ημέρα έπεσε στους 44. Σε ότι αφορά τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία για όλο το διάστημα είναι 1558 πρόσφυγες. Αιτήσεις ασύλου στα ελληνικά νησιά έγιναν συνολικά 40.000, ενώ 12.000 ήταν οι προωθήσεις από την Τουρκία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Ντίμροτ χαρακτήρισε τη συμφωνία «θεμελιακό τμήμα της πολιτικής επεξεργασίας του μεταναστευτικού, που συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των προσφύγων οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία».

Ως κοινή επιτυχία ΕΕ-Τουρκίας χαρακτήρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τη συμφωνία αλλά «μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι οργανώσουν μια εκτεταμένη προστασία των εξωτερικών τους συνόρων» πρόσθεσε. «Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια… χρησιμοποιούνται περισσότερα μέσα και προσωπικό, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργοποιείται για την περαιτέρω βελτίωση αυτών των συνόρων και μάλιστα γρήγορα. Καταφέραμε να καταπολεμήσουμε τη θανατηφόρα επιχείρηση των διακινητών και να περιορίσουμε σημαντικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Η Τεχεράνη υπόσχεται «τα ίδια αντίποινα» σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση – Ο Τραμπ αναμένει συμφωνία με το Ιράν τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
5