Κόσμος

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν o Τούρκος ιμάμης και συγγραφέας που ζούσε εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και ήταν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό σήμερα Δευτέρα (21.10.24).

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είχε οργανώσει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 κατά της κυβέρνησης του AKP και σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (Fethullah Terrorist Organization). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του στην ιστοσελίδα Herkul.org, ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Tον περασμένο Μάιο ο ανιψιός του Εμπουσελέμ Γκιουλέν είχε δηλώσει ότι ο ηγέτης της FETÖ, που αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, είχε μετακινηθεί από το κέντρο που νοσηλευόταν σε νέα τοποθεσία.

Είχε ιδρύσει το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) «για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.

Η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορεί ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Εις βάρους του Γκιουλέν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο, ενώ η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2