Κόσμος

Πνίγηκε στο αίμα φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο – 25 νεκροί σε επιχείριση της αστυνομίας

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας εναντίον εμπόρων ναρκωτικών, την πιο αιματηρή σε όλη την ιστορία της Βραζιλίας.

Η φαβέλα Ζακαρεζίνο, στο βόρειο τμήμα του Ρίο, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κάτοικοι δήλωσαν ότι είδαν πτώματα να κείτονται στους δρόμους μέσα σε λίμνες αίματος και πολλά άλλα να φορτώνονται σε ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατο “24 υπόπτων” και ενός αστυνομικού, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στην αρχή της επιχείρησης. 

https://twitter.com/brasildefato/status/1390397468987334659?s=20

“Δυστυχώς ξέσπασαν στην κοινότητα πολλές συγκρούσεις. Ο απολογισμός αυτός δεν είναι κάτι για το οποίο χαιρόμαστε”, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος τόνισε ότι η αστυνομία ακολούθησε “όλα τα πρωτόκολλα” για να ανοίξει πυρ.

Όμως η Σίλβια Ράμος, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Παρατηρητών Δημόσιας Ασφάλειας, κατήγγειλε “μια κακοσχεδιασμένη επιχείρηση, η οποία, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, μετατράπηκε σε επιχείρηση εκδίκησης”.

“Ποιοι είναι οι νεκροί; Νέοι μαύροι. Και για αυτό τον λόγο η αστυνομία κάνει λόγο για 24 υπόπτους. Αρκεί να είσαι μαύρος και να ζεις σε φαβέλα για να είσαι ύποπτος”, τόνισε.

“Για μια νόμιμη επιχείρηση αυτή στην Ζακαρεζίνο σπάει όλα τα ρεκόρ” σε αριθμό θυμάτων, πρόσθεσε, συγκρίνοντάς τη με δύο σφαγές που διέπραξαν αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας για εκδίκηση σε άλλες φαβέλες το 1993, με 22 νεκρούς, και το 2005 με 31 νεκρούς.

SENSITIVE MATERIAL. THIS IMAGE MAY OFFEND OR DISTURB Policemen carry a wounded suspect during an operation against drug dealers in Jacarezinho slum in Rio de Janeiro, Brazil May 6, 2021. REUTERS

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση είχε στόχο εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι κατηγορούνταν ότι στρατολογούσαν ανήλικους στη Ζακαρεζίνο, η οποία θεωρείται βάση της “Comando Vermelho” (Κόκκινοι κομάντο), μιας από τις σημαντικότερες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στο Ρίο.

“Αυτοί οι εγκληματίες επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών, κλοπή προϊόντων, επιθέσεις εναντίον πεζών, ανθρωποκτονίες και επιθέσεις στο μετρό”, επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Τον σκότωσαν μέσα στο σπίτι της

Μία κάτοικος της φαβέλας περιέγραψε στο AFP ότι είδε έναν νεαρό να τον σκοτώνουν μέσα στο σπίτι της, όπου είχε καταφύγει αφού τραυματίστηκε.

“Το αγόρι έφτασε τραυματισμένο από σφαίρα”, δήλωσε. “Οι αστυνομικοί είδαν το αίμα και εισάβαλαν στο σπίτι φωνάζοντας: πού είναι; πού είναι; Μόλις πρόλαβα να πάρω τα παιδιά μου προς τα πίσω όταν τον σκότωναν στο άλλο δωμάτιο”, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν την ώρα που βρίσκονταν στο μετρό από τα διασταυρούμενα πυρά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μετέδωσαν εικόνες από τα δύο θύματα να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες στην αποβάθρα ενός σταθμού.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που απαγορεύει στην αστυνομία να εξαπολύει επιδρομές στις φαβέλες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με εξαίρεση “εξαιρετικά ιδιαίτερες περιστάσεις”.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε “η αστυνομία να διατηρήσει ως έχει την περιοχή, χωρίς να αγγίξει τα πτώματα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες”, εκτιμώντας ότι στο παρελθόν σε έρευνες για ανθρωποκτονίες στις οποίες εμπλέκονταν αστυνομικοί στο Ρίο παρατηρήθηκαν “σοβαρά κενά”.

Το ινστιτούτο Igapare, που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης, έκρινε “απαράδεκτο το γεγονός ότι η αστυνομία (…) εξακολουθεί να βασίζεται στον θάνατο ως βασική της στρατηγική, κυρίως στις πιο ευάλωτες περιοχές”. Σύμφωνα με το ίδιο, η αστυνομία του Ρίο “ευθύνεται για τον θάνατο 453 ανθρώπων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο φέτος”.

Από την πλευρά της η αστυνομία επεσήμανε ότι η επιχείρηση διεξήχθη έπειτα από έρευνα στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες υπόπτων και χάρη στην οποία ταυτοποιήθηκαν 21 μέλη της συμμορίας “που είχαν αναλάβει να διασφαλίσουν την εδαφική κυριαρχία με τη βοήθεια πυροβόλων όπλων”.

Η συμμορία “είχε αποκτήσει στρατιωτικού τύπου δομή, με εκατοντάδες ‘στρατιώτες’ εξοπλισμένους με τουφέκια, πιστόλια, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές παραλλαγής και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό”, διευκρίνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τη νίκη Μαμντάνι: «Ζω στη Νέα Υόρκη αλλά θέλω να φύγω – Δεν θέλω να είμαι σε κομμουνιστικό καθεστώς»
«Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο ακραίοι που το Μαϊάμι θα γίνει το καταφύγιο για όσους δραπετεύουν από τον κομμουνισμό της Νέας Υόρκης», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump στο βήμα του «American Business Forum Miami»
10
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος