Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Πολεμικές ιαχές” από κορυφαίο σύμβουλο του Ερντογάν – “Θα ποδοπατήσουμε την Ελλάδα”

“Πολεμικές ιαχές” από κορυφαίο σύμβουλο του Ερντογάν – “Θα ποδοπατήσουμε την Ελλάδα”

Νέες απίστευτες απειλές και προκλήσεις προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο… γνωστός και μη εξαιρετέος κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ.

Μιλώντας σε Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μπουλούτ είπε πως αναζητά εκδίκηση για τον παππού του που Έλληνες σκότωσαν έναν αιώνα πριν, αναφερόμενος ίσως στον Μικρασιατικό πόλεμο.

Μάλιστα “χτύπησε” δυνατά και καθαρά τα τύμπανα του πολέμου, πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα τις προκλητικές του δηλώσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως “Η Τουρκία θα ποδοπατήσουν την Ελλάδα αν αυτή δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει, και κανείς, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε μπορούν να το αποτρέψουν αυτό”.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την πτώση του Mirage 2000-5 βορειοανατολικά της Σκύρου, με τον χαμό του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου να βυθίζει την χώρα στο πένθος.

Και μπορεί ο Μπιναλί Γιλντιρίμ να τηλεφώνησε χθες στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συλλυπηθεί για τον θάνατο του σμηναγού, ωστόσο φαίνεται πως οι γείτονες δεν έχουν καμία διάθεση να σεβαστούν ακόμα και αυτό το τραγικό γεγονός.

Προειδοποίηση από την Ε.Ε

Την Πέμπτη (12.04.2018 )η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι έστειλε “μήνυμα” προς την Τουρκία καλώντας την «να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος για τις απειλές που εκτόξευσε η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, η κ. Μογκερίνι επανέλαβε επίσης «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών» τονίζοντας ότι «οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».

Αναλυτικά η απάντηση της κ. Μογκερίνι

“Στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και με παλαιότερα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, αν κριθεί απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις