Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός μετά την πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός μετά την πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ
Φωτογραφία Reuters

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 40 οι τραυματίες από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων με πυραύλους σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Το σημερινό ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Η επίθεση με πυραύλους από τη Ρωσία έγινε στο εμπορικό κέντρο νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (27.6.2022), την ώρα που βρίσκονταν περίπου 1.000 άνθρωποι σε αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη”, συνέχισε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα “υπολογισμένο χτύπημα”. 

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 2 νεκρούς και 20 τραυματίες, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει συνεχώς…

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και καταδίκασε τη Ρωσία ότι επιτέθηκε σε σημείο που «δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον ρωσικό στρατό. Καμία στρατηγική αξία. Μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».

https://twitter.com/doroshishka/status/1541430250659274754

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και “οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να είναι μεγάλες”, καθώς φωτιά εκδηλώθηκε σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων μετά την έκρηξη.

Ο ΟΗΕ και η Βρετανία καταδίκασαν την πολύνεκρη επίθεση και τον «σαδισμό» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Χρειαζόμαστε αντιπυραυλική άμυνα»

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, χρειαζόμαστε αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Άντριι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είχε τρία κίνητρα για την επίθεση.

«Το πρώτο, αναμφίβολα, είναι να σπείρει τον πανικό, το δεύτερο είναι να… καταστρέψει τις υποδομές μας και το τρίτο είναι να… αυξήσει το διακύβευμα για να ωθήσει την πολιτισμένη Δύση να καθίσει ξανά στο τραπέζι για συνομιλίες», είπε.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση εβδομάδων, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Χθες Κυριακή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν κατήγγειλε ένα «έγκλημα πολέμου» και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καθώς και μια «απροκάλυπτη και κυνική πράξη κατατρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις