Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν ξανά ανθρωπιστικοί δρόμοι στην Μαριούπολη για απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη.

Η νέα προσπάθεια για άνοιγμα στο νότιο τμήμα της χώρας γίνεται μετά την αναστολή της χτεσινής, λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες», όπως υποστήριξε η Ουκρανία.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές “προβοκάτσιες”.

Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων οργανώνεται καθημερινά για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει επανειλημμένως ρωσικές επιθέσεις στους διαδρόμους αυτούς, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Γάζα: «Συμφωνία άμεσα αλλιώς αιματοχυσία» – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Θα είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις - Η οργάνωση επιμένει σε «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων πριν κλειστεί η συμφωνία
Ντόναλντ Τραμπ 2
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3