Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνοιξαν ξανά ανθρωπιστικοί δρόμοι στην Μαριούπολη για απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη.

Η νέα προσπάθεια για άνοιγμα στο νότιο τμήμα της χώρας γίνεται μετά την αναστολή της χτεσινής, λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες», όπως υποστήριξε η Ουκρανία.

“Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές “προβοκάτσιες”.

Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων οργανώνεται καθημερινά για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει επανειλημμένως ρωσικές επιθέσεις στους διαδρόμους αυτούς, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας