Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΕΚΤ: Η Ευρώπη δεν θα «πεινάσει» διαβεβαιώνει ο Λουίς ντε Γκίντος

Η Ευρώπη δεν θα εισέλθει σε ύφεση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.

«Ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και θα αυξηθεί κι άλλο… αλλά δεν θα εισέλθουμε σε ύφεση», εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λουίς Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην ΕΕ, αλλά η οικονομία της Ένωσης δεν θα εισέλθει σε ύφεση μετά τη ρωσική εισβολή.

«Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ο Ντε Γκίντος είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολη» μια πρόβλεψη και ότι μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν βάσει της εξέλιξης των τιμών των πρώτων υλών.

Η ΕΚΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερος κατά 0,5% φέτος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 3,7% και στο 2,8% το 2023.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 5,1% το 2022 (πολύ πάνω από τον στόχο του 2%) και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Μαρίν Λε Πεν δεν τα παρατά ποτέ - Έτοιμη να ανατρέψει την κυβέρνηση και πιέζει για νέες εκλογές
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς και το κόμμα της, Εθνικός Συναγερμός αποφασισμένοι να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου που ζήτησε αιφνιδιαστικά ο Φρανσουά Μπαϊρού, γράφει το Politico
Η Μαρίν Λε Πεν αποχωρεί από το δικαστήριο μετά την απόφαση - βόμβα για για αποκλεισμό της από τις εκλογές 14
Αποκάλυψη για τη βασιλική οικογένεια: Η Καμίλα δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση ως μαθήτρια – Με τακουνιά απώθησε τον δράστη
Η επίθεση συνέβη όταν η Καμίλα ήταν 16 ή 17 ετών, σε τρένο με προορισμό τον σταθμό Πάντινγκτον - Είχε αφηγηθεί το περιστατικό στον Μπόρις Τζόνσον το 2008, όταν εκείνος ήταν δήμαρχος Λονδίνου
Η βασίλισσα Καμίλα 3
Στην Ινδία τούς τρώνε τα λιοντάρια: Ο πληθυσμός τους αυξάνεται, οι άνθρωποι κινδυνεύουν
Το τελευταίο καταφύγιο των ασιατικών λιονταριών έχει γίνει εφιάλτης για τους κατοίκους της Γκουτζαράτ - Μέσα σε πέντε χρόνια, περισσότερες από 20 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από επιθέσεις λιονταριών
Ασιατικό λιοντάρι 5
Ισοπεδώθηκαν 3 χωριά από τον σεισμό στο Αφγανιστάν: Πάνω από 800 νεκροί - «Θα αυξηθούν τα θύματα» λέει ο Λέκκας
Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν μετέφερε αεροπορικώς 30 γιατρούς και 800 κιλά φαρμάκων στην Κουνάρ για να υποστηρίξει τα τοπικά νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από τραυματίες
Αφγανοί μεταφέρουν φορεία με θύματα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Τζαλαλαμπάντ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
9