Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αύριο, θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΕ και οι εταίροι της στο G7, συνεχίζουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την οικονομική πίεση κατά του Κρεμλίνου.

Ειδικότερα, η ΕΕ και οι εταίροι της στο G7 θα εργαστούν για να λάβουν τα εξής μέτρα κατά της Ρωσίας:

Πρώτον, θα αρνηθούν στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές τους. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Θα εργαστούν επίσης, για να αναστείλουν τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διασφαλίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτούς. «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης», επισημαίνεται στη δήλωση της φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερον, θα συνεχίσουν να πιέζουν τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες τους.

Τρίτον, διασφαλίζουν ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουν την εξαγωγή όλων των προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ προς τη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ.

Πέμπτον, θα απαγορευθεί η εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα πλήξει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας και θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, θα προτείνουν μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας.

«Τα τρία σαρωτικά πακέτα κυρώσεων που υιοθετήσαμε, καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα, έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες είναι αποκομμένες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδεθούν τα ονόματά τους με ένα δολοφονικό καθεστώς», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανεξέλεγκτη φωτιά στο Γκραντ Κάνυον καίει επί έναν μήνα: Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πρόκειται για τη χειρότερη φωτιάς της χρονιάς στις ΗΠΑ - Καταστράφηκαν πάνω από 50 κτίρια, ανάμεσά τους το μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής - Μεγάλος ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες
Γκραντ Κάνυον
1
Γιατί η Τουρκία φοβάται τα F-35 του Ισραήλ και τα Rafale της Ελλάδας: Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση της Άγκυρας
Η Τουρκία πλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει περιφερειακό ρόλο στην περιοχή λόγω του γερασμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας της
rafale 7
Θρίλερ στη Νέα Υόρκη: 34χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Ύποπτος ο σύζυγός του
Το θύμα φέρεται πως είχε καταγγείλει τουλάχιστον 9 φορές τον σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία - Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως όντως τσακώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό
Άνδρες 2