Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για Αζοφστάλ και Μαριούπολη ζητά το Κίεβο

Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το θέμα του Αζοφτάλ και των αμάχων της Μαριούπολης.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα του Αζοφστάλ, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας. Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν σήμερα να καταλάβουν το Αζοφστάλ, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές.

Ο Σέρχι Βολίνα, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Μαριούπολη είπε, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο YouTube, ότι η Ρωσία πλήττει το βιομηχανικό συγκρότημα από αέρος και με το πυροβολικό της.

«Έχουμε θύματα, η κατάσταση είναι κρίσιμη… Έχουμε πολλούς τραυματίες, (κάποιοι) πεθαίνουν, είναι μια δύσκολη (κατάσταση) όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα… η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία», είπε ο Βολίνα, μιλώντας μέσα από το χαλυβουργείο.

Ο Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος έχει διοριστεί “δήμαρχος” της Μαριούπολης από τους Ρώσους, όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ουκρανικές ή τις ρωσικές δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν είπε ότι η Μαριούπολη έχει «απελευθερωθεί» και ζήτησε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας να ματαιώσει την επιχείρηση κατάληψης του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και, αντί για αυτό, να τεθεί το εργοστάσιο σε αποκλεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 51
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι