Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος ομαδικός τάφος κοντά στο Κίεβο, βομβαρδίστηκαν σχολείο και πολυκατοικία στο Σιεβιεροντονέτσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος ομαδικός τάφος κοντά στο Κίεβο, βομβαρδίστηκαν σχολείο και πολυκατοικία στο Σιεβιεροντονέτσκ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 46η ημέρα, χωρίς να υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης και φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας σκληρές εικόνες από τις εχθροπραξίες. Ένας νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων εντοπίστηκε σε χωριό κοντά στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία βομβάρδισε σχολείο και πολυκατοικία στο Σιεβιεροντονέτσκ. 

Ο νέος ομαδικός τάφος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ουκρανίας, εντοπίστηκε το Σάββατο στο χωρίο Μπουζόβα, περιοχή οντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τις δυνάμεις του Κιέβου. Τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων, αλλά ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Σημειώνεται ότι ουκρανικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε ‘καυτά σημεία’, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Τάρας Ντίντιτς, τοπικός αξιωματούχος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Click4more: Διάγγελμα Ζελένσκι: Επανέλαβε την έκκληση για διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σχολείο και πολυκατοικία επλήγησαν στο Σιεβιεροντονέτσκ

Παρά όμως τον ήδη μεγάλο και τραγικό απολογισμό του πολέμου, το σφυροκόπημα από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. Ενα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν το πρωί της Κυριακής (10.04.2022) στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ. 

«Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία για τα πλήγματα σε σχολείο και πολυκατοικία της περιοχής. 

Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι για σκληρή μάχη στο Ντονμπάς

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα, ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τον άμαχο πληθυσμό στους ανατολικούς τομείς της χώρας να εγκαταλείψει την περιοχή ενόψει της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις