Κόσμος

Πολωνία: Μετανάστες μπήκαν παράνομα στη χώρα μέσω κρυφής σήραγγας που την συνέδεε με την Λευκορωσία

Η «κρυμμένη είσοδος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τον συνοριακό φράκτη στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, ενώ η έξοδος βρισκόταν περίπου 10 μέτρα από τον φράκτη στην πολωνική πλευρά» δήλωσε η συνοριοφυλακή

Mέσω κρυφής σήραγγας κατάφεραν να εισέλθουν στην Πολωνία περισσότεροι από 180 μετανάστες και μπήκαν σε δάσος στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπως δήλωσαν σήμερα συνοριοφύλακες.

Περίπου 130 από αυτούς τους μετανάστες τέθηκαν υπό κράτηση στην Πολωνία, αφού το μυστικό τους πέρασμα ανακαλύφθηκε χθες (11/12/2025), αλλά οι υπόλοιποι συνεχίζουν να καταζητούνται.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν βίντεο με τη σήραγγα, με ύψος μόλις 1,5 μέτρου, για τη στήριξη της οποίας χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι πάσσαλοι και μεταλλικές ράβδοι.

Η Πολωνία, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία από το 2021.

Έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία και τη Μόσχα, σύμμαχο του Μινσκ, ότι συνωμοτούν για να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία ενθαρρύνοντας ανθρώπους, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, να διασχίσουν τα σύνορα. Η Λευκορωσία και η Ρωσία όμως έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.

Η συνοριοφυλακή δήλωσε ότι επρόκειτο για την τέταρτη σήραγγα που ανακάλυψε φέτος στην περιοχή Ποντλάσκιε.

Φρουροί έθεσαν υπό κράτηση έναν 69χρονο Πολωνό και έναν 49χρονο Λιθουανό που είχαν φθάσει στην περιοχή για να παραλάβουν τους μετανάστες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η «κρυμμένη είσοδος στο δάσος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τον συνοριακό φράκτη στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, ενώ η έξοδος βρισκόταν περίπου 10 μέτρα από τον φράκτη στην πολωνική πλευρά», δήλωσε η συνοριοφυλακή.

Αξιωματικοί χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά συστήματα για να δουν πόσοι άνθρωποι πέρασαν, ενώ ο στρατός και η αστυνομία συμμετέχουν στις έρευνες για τους μετανάστες που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, ανέφερε η συνοριοφυλακή.

Η Πολωνία άρχισε την κατασκευή του συνοριακού της φράκτη, μήκους 180 χιλιομέτρων, το 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ταραχοποιός και στασιαστής» ο Άλεξ Πρέτι λέει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το νέο βίντεο με τον άτυχο νοσηλευτή
Με νέα ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο Truth Social σε ένα βίντεο που έδειχνε τον Πρέτι, 11 ημέρες πριν από τον θάνατό του, να αντιστέκεται στη διάρκεια σύλληψης στη Μινεάπολη
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη
«Αν τολμάς, έλα στο Κίεβο», το μήνυμα Ζελένσκι στον Πούτιν μετά το κάλεσμα να πάει στη Μόσχα
Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι παραμένει ανοιχτός σε «οποιαδήποτε μορφή» συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Άντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE: «Κάντε κάτι»
«Μπορεί κάποιος από εσάς να πάει σπίτι του και να πει στα παιδιά του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους συμμαθητές τους, να προστατεύσει τους παππούδες τους;» - Δείτε το βίντεο
Άντρας ντυμένος Μπάτμαν διαμαρτυρύθηκε σε δημοτικό συμβούλιο για τη βία της ICE
ΝΥΤ: O Τραμπ ζυγίζει τις στρατιωτικές επιλογές για το Ιράν – Επέμβαση όπως στη Βενεζουέλα και χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Και όλα αυτά την ώρα που ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή σε διπλωματική λύση αλλά προειδοποιεί πως «ο χρόνος τελειώνει»
Ντόναλντ Τραμπ