Κόσμος

Πολωνία: Που οφείλονται οι μαζικοί θάνατοι ψαριών στον ποταμό Όντερ – Τι λέει Γερμανικό ινστιτούτο

Η υπερανάπτυξη τοξικών φυκιών που συνδέεται με τη βιομηχανική ρύπανση είναι η πιθανότερη αιτία για τους μαζικούς θανάτους ψαριών στον ποταμό Όντερ στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19.08.2022) ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο.

Από τα τέλη Ιουλίου στον ποταμό αυτό, στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, έχουν πεθάνει εκατοντάδες ψάρια, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στις αρχές και των δύο χωρών που δηλώνουν ότι εργάζονται «ακατάπαυστα» για να εντοπίσουν τι φταίει.

psaria

Το Ινστιτούτο Οικολογίας Γλυκών Νερών και Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων του Λάιμπνιτς ανέφερε σήμερα ότι το είδος Prymnesium parvum (χρυσοφύκη) εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν πρόσφατα από τον ποταμό.

«Όταν ο συγκεκριμένος τύπος φυκιών εντοπίζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, όπως συμβαίνει με τα δείγματα από τον Όντερ, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση τοξινών» είπε η Ελίζαμπετ Βάργκα, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης των δειγμάτων. Έτσι οι επιστήμονες, υποθέτουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των φυκιών αυτών και του θανάτου των ψαριών.

Θα χρειαστεί πάντως να γίνουν μελέτες για την τοξικότητα των φυκιών, μιας που δεν είναι προς το παρόν σαφές αν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτήν άλλα ζώα ή και οι άνθρωποι, ανέφερε το IGB στην ανακοίνωσή του.

Ο Τομπίας Γκολντχάμερ, επιστήμονας του IGB, είπε ότι μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη φυκιών απαιτεί αυξημένα επίπεδα αλατότητας που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα επίπεδα αλατιού το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός ζεστού και ξηρού καλοκαιριού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος: Δύο νεκροί σε αεροπορικό πλήγμα – Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2024. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε την απώλεια ενός από τα τοπικά του μέλη
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο
Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για το ειρηνευτικό σχέδιο στη Γάζα
Αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών συναντήθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ για να συζητήσουν μια σταδιακή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων, υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Σουηδία: Εφετείο μείωσε την ποινή του Ράσμους Παλουντάν – Είχε κάψει δημόσια το Κοράνι
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλουντάν, που είχε καταδικαστεί το 2022 για υποκίνηση μίσους, είδε την ποινή φυλάκισής του να αναστέλλεται μετά από απόφαση εφετείου στη Σουηδία
Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Ράσμους Παλούνταν 1
Τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς: «Μας έφερε φως στις πιο σκοτεινές στιγμές μας»
«Για πρώτη φορά μετά από μήνες, ελπίζουμε ότι ο εφιάλτης μας θα τελειώσει επιτέλους χάρη στον Αμερικανό πρόεδρο» τονίζουν σε επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ
Διαδηλωτές ζητούν από τον Τραμπ να πετύχει συμφωνία με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
Το ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Γκισλέιν Μάξγουελ στην υπόθεση του σεξουαλικού «αρπακτικού» Τζέφρι Επστάιν
Η Μάξγουελ εκτίει ποινή 20 ετών για «συνδρομή και συμμετοχή στην εμπορία ανηλίκων κοριτσιών» με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση
Γκισλέιν Μάξγουελ