Κόσμος

“Πονοκέφαλος” Μοσκοβισί για το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα

Δεν κρύβει τον προβληματισμό του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα που παρουσιάζει η Γαλλία.

Ο επόμενος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά και τα Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα ότι η αθέτηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα αποτελεί ένα «σοβαρό πρόβλημα» το οποίο θα κληθεί να εξετάσει και να αντιμετωπίσει όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιτύχει για ακόμη μια φορά τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευθεί στους εταίρους της στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ο Μοσκοβισί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τρόπο που θα χειριστεί την πατρίδα του. Ήδη δηλώνει πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στη Γαλλία οποιαδήποτε εξαίρεση, οποιοδήποτε παράπτωμα ή αθέτηση των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων. Λέει πάντως πως θα εξετάσει εάν και κατά πόσον υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί ελαφρά, στο 4,4% του ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος, θα μειωθεί στο 4,3% το 2015 και θα πλησιάσει το 3% που έχει οριστεί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο το 2017, στο τέλος της πενταετούς θητείας του προέδρου Ολάντ.

«Το έλλειμμα 4,4% αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και επαφίεται σε εμένα
να εξετάσω», είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέμεινε την Τετάρτη ότι το Παρίσι δεν ζητεί να αλλάξουν ή να ανασταλούν οι κανόνες, αλλά θέλει να συνυπολογιστεί η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι οι συνομιλίες με το Παρίσι θα βασιστούν σε αντικειμενικά δεδομένα. «Για παράδειγμα, ο Μισέλ Σαπέν λέει ότι υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις. Ο ρόλος της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής είναι να εξακριβώσει εντός του πλαισίου των κανόνων μας εάν είναι πραγματικότητα πως υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις ή όχι», είπε και πρόσθεσε ότι η εθνικότητά του δεν θα επηρεάσει σε τίποτε τις αποφάσεις που θα λάβει.

«Όταν γίνεσαι Ευρωπαίος επίτροπος, διατηρείς μεν την εθνικότητά σου. . . αλλά ταυτόχρονα γίνεσαι κάποιος που προασπίζεται τα γενικότερα συμφέροντα της Ευρώπης», ανέφερε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αίτημα της Γαλλίας να λάβει νέα παράταση για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματός της μόνον αφού εξετάσουν το σχέδιο του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μοσκοβισί Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν – Τι κερδίζει η Ελλάδα

Τι θα κερδίσει η Ελλάδα εάν ο Μοσκοβισί αναλάβει Επίτροπος Οικονομικών

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου – Μοσκοβισί

Τι είπαν Σαμαράς – Μοσκοβισί για χρέος και… κοινωνικές αδικίες

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δασκάλα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια στη φυλακή στο Μιζούρι - Κακοποιούσε τους μαθητές της και τους έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ
Η γυναίκα φέρεται να κακοποιούσε ανηλίκους σε διάφορους χώρους, όπως στο σπίτι της, στο αυτοκίνητό της ή σε απομονωμένα μέρη, συχνά όταν ο σύζυγός της απουσίαζε για δουλειά
Little boy sitting alone on floor after suffering an act of bullying while children run in the background. Sad young schoolboy sitting on corridor with hands on knees and head between his legs.
Σκληρή επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι και ΕΕ: «Καμία ευγνωμοσύνη από την Ουκρανία, η Ευρώπη ακόμα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»
Καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία για «αχαριστία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 14 λεπτά
Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ – Ένας νεκρός και 21 τραυματίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε πλήγμα εναντίον του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας τη σοβαρότερη κλιμάκωση μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024
Κτήριο που υπέστη ζημιές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν την Δευτέρα - Η Άγκυρα θέλει «να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη»
Από τη Νότια Αφρική, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που οι ΗΠΑ παρουσίασαν νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Μπαράζ επαφών της Ουκρανίας με Ευρωπαίους για το σχέδιο Τραμπ - «Πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία», δηλώνει ο Ζελένσκι
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει τις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Γερμανία: 3η θέση στο European Best Sniper Team Competition 2025 η Ζ’ ΜΑΚ – Νέα μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα στη Βαυαρία
Εντυπωσιακή διάκριση για τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, με τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών να ανεβαίνει στην 3η θέση του κορυφαίου ευρωπαϊκού διαγωνισμού ελεύθερων σκοπευτών
Ένας ελεύθερος σκοπευτής