Κόσμος

Πορτογαλία: Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, άρχισε σήμερα (01.02.2022) τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μιας νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης από τον απερχόμενο Αντόνιο Κόστα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ακολουθώντας τα στάδια που προβλέπει το Σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους θα έχει συναντήσεις με τα οκτώ κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο το απόγευμα προτού κάνει δεκτό τον Κόστα αύριο, Τετάρτη, στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται τότε να τον διορίσει και πάλι στον πρωθυπουργικό θώκο και να τον καλέσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνησή του.

Αντιδρώντας σε πληροφορίες για τη σύνθεση της νέας ομάδας του, το γραφείο του πρωθυπουργού διευκρίνισε σε μία ανακοίνωση πως αυτή δεν θα γίνει γνωστή πριν από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και την έναρξη λειτουργίας της νέας Εθνοσυνέλευσης.

Εν αναμονή της κατανομής τεσσάρων εδρών που ορίζονται από τους εκλογείς σε περιφέρειες του εξωτερικού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα κέρδισε τις εκλογές με 41,68% των ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 117 βουλευτών σε σύνολο 230.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την άνοδο της ακροδεξιάς, του αντισυστημικού κόμματος Chega (Αρκετά) που έγινε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας με 7,15% των ψήφων και 12 βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: 7 νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά την καταγγελία για μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχωρεί και η επικεφαλής του BBC News, Ντέμπορα Τέρνες, εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη πολιτικής ουδετερότητας και παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής της BBC, Τιμ Ντέιβι