Κόσμος

Πορτογαλία: Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιανουαρίου 2022

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου του 2022 προκήρυξε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μία εβδομάδα μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 που οδήγησε στην πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, σφραγίζοντας το τέλος της συμμαχίας που επέτρεψε στον Κόστα να ηγηθεί της χώρας από τα τέλη του 2015.

«Σε στιγμές όπως αυτή υπάρχει πάντα μια λύση στη δημοκρατία, χωρίς δράματα ή φόβους… να δώσουμε τον λόγο πίσω στον λαό», είπε ο Πορτογάλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η απόρριψη του προϋπολογισμού «μείωσε απολύτως τη βάση στήριξης στην κυβέρνηση», ενώ το 2022 θα είναι «ένα κρίσιμο έτος για τη διαρκή έξοδο από την πανδημία και την κοινωνική κρίση που μας έπληξε», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Πορτογάλοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ότι οι πρόωρες εκλογές, αν και αναγκαίες, το μόνο που θα φέρουν είναι η διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου και η πρόκληση περισσότερων δυσκολιών.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Aximage που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα έδειξε ότι το 54% των 803 ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποβούν «επιζήμιες για τη χώρα», με το 68% να πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Το συμβουλευτικό όργανο του Ρεμπέλο ντε Σόουζα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενέκρινε χθες την πρότασή του για διάλυση του κοινοβουλίου μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό.

Ακόμη και πριν την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, που βύθισε την Πορτογαλία σε πολιτική κρίση, ο πρόεδρος της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα οδηγούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που κανονικά ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023.

Ο αρχηγός του κράτους προσπάθησε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθεσία για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιώδης» για την αναζωογόνηση της οικονομίας χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την μετά Covid εποχή.

Οι εκλογές από μόνες τους μπορεί να μην άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα ή κάποια ορατή συμμαχία δεν είναι πιθανό να επιτύχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα μέχρι στιγμής στην πολιτική κρίση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας να παρουσιάζει διακυμάνσεις σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες και να πέφτει σήμερα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Οκτωβρίου.

Η στήριξη στους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές έχει αλλάξει ελάχιστα από το 36% που κέρδισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2019, με τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με περίπου 27%.

Στην δεξιά, τα δύο συντηρητικά κόμματα μαστίζονται από εσωτερικές διαιρέσεις, γεγονός που κινδυνεύει να ωφελήσει το ακροδεξιό κόμμα Chega, που μπορεί να αναδειχθεί ως η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως πολύ τοξικός δυνητικός εταίρος για οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Τα περίπου εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο και τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 3
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού