Κόσμος

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Στρατιώτες εισέβαλαν στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση

Δυνάμεις του στρατού έκαναν έφοδο και συνέλαβαν πολλούς εργαζόμενους, εν μέσω πραξικοπήματος, στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν του Σουδάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ενημέρωσε το υπουργείο Πληροφοριών μέσω Facebook.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και λίγες ώρες νέο στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αμπντάλα Χάμντοκ επιβεβαιώθηκε ότι ο ίδιος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, κάλεσε σήμερα τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, με ανακοίνωσή του η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

 

Στο μεταξύ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το εξελισσόμενο πραξικόπημα στο Σουδάν.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της διεύθυνσης αφρικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φέλτμαν προειδοποίησε πως η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.

Ζοζέπ Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σουδάν. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη και τους εταίρους στην περιοχή να βάλουν ξανά στις ράγες την διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο Μπορέλ μέσω Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το κονκλάβιο: Καρδινάλιοι «ροκ σταρ», φήμες, τιραμισού και καρμπονάρες πριν την εκλογή του νέου Πάπα
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κουτσομπολεύουν σε καφέ και εστιατόρια υπό το άγρυπνο βλέμμα των δημοσιογράφων - Μερικοί εκμεταλλεύονται την παρουσία των ΜΜΕ
καρδινάλιος Fernando Natalio Chomali Garib
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας