Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πύραυλο εσείς; Πύραυλο κι εμείς! “Κόντρες” ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα [pics, vids]

Νότια Κορέα

Μόλις λίγα λεπτά χρειάστηκαν για να “απαντήσει” η Νότια Κορέα στη νέα βαλλιστική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα. Και έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ήταν ξημερώματα Παρασκευής (15.09.2017) όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμη έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα σήκωσε… το γάντι.

Λίγα λεπτά την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος της Νότιας έδωσε το “πράσινο φως” για την “απάντηση”.

Πραγματικά πυρά

Η είδηση πως οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ήρθε αρχικά από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων έγινε και η κινητοποίηση βαλλιστικών πυραύλων στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας.

Νότια Κορέα - Βόρεια Κορέα

Το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) επιβεβαίωσε λίγο αργότερα τα πάντα.

Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Θάλασσα, με την κινητοποίηση και βαλλιστικών πυραύλων Hyunmoo-2A.

Τι φοβάται η Νότια Κορέα

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι οι βόρειοι γείτονες… απομονώνονται περισσότερο.

Ο Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.

Διέταξε μάλιστα αξιωματούχους να αναλύσουν και να προετοιμαστούν για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεάτικης προεδρίας Παρκ Σου-χιούν.

Η ανησυχία του Μουν «πηγάζει» από τις απειλές που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς η Βόρεια Κορέα.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε ανακοινώσει ότι αναπτύσσει μια βόμβα υδρογόνου η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει επίθεση με ηλεκτρομαγνητικό παλμό.

Οι ειδικοί διχάζονται για το εάν και κατά πόσον η Πιονγκγιάνγκ έχει τη δυνατότητα να κάνει σε τέτοια επίθεση.

Αν δηλαδή μπορεί να προχωρήσει στην πυροδότηση μιας βόμβας υδρογόνου στην ατμόσφαιρα για να καταστραφούν δίκτυα ηλεκτροδότησης και άλλες υποδομές.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις