Κόσμος

Ρωσία: Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν στόχοι μας όταν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε θεμιτούς στόχους μέτρων αντιποίνων της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας.

«Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας το συνολικό μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το NATO σχεδόν θα διπλασιαστεί», τόνισε ο πρεσβευτής Βίκτορ Ταταρίντσεφ σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Σουηδία.

«Αν νομίζει ακόμη κανείς πως αυτό θα βελτιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ασφάλεια της Ευρώπης, να είστε βέβαιοι ότι τα νέα μέλη της εχθρικής συμμαχίας θα γίνουν θεμιτοί στόχοι των ρωσικών μέτρων αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στρατιωτικής φύσης», ξεκαθάρισε ο ρώσος διπλωμάτης.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε ενώ η Μόσχα έμοιαζε να αφήνει κατά μέρος τους τελευταίους μήνες τις απειλές προς τις πρωτεύουσες των δυο νορδικών χωρών μετά την απόφασή τους τον Μάιο του 2022 να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων για την ένταξή τους στην ατλαντική συμμαχία.

Οι υποψηφιότητες, που γύρισαν τη σελίδα δεκαετιών ουδετερότητας, χαρακτηρίστηκαν άμεση συνέπεια της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Πράσινο φως» για την Φινλανδία, περιμένει η Σουηδία

Η Φινλανδία, χώρα που γειτονεύει με τη Ρωσία, δεν αναμένει πλέον παρά την επικύρωση της εισδοχής της από το τουρκικό κοινοβούλιο, που της υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να μπει στο NATO.

Όσο για τη Σουηδία, η υποψηφιότητά της είναι αντιμέτωπη ως τώρα με το βέτο της Άγκυρας και την καθυστέρηση της επικύρωσής της από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Η Στοκχόλμη εξακολουθεί πάντως να ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την ένταξή της πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής του NATO, τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Η κοινή γνώμη μεταστράφηκε θεαματικά υπέρ της ένταξης στην ατλαντική συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: η υποστήριξη σε αυτήν ξεπέρασε το 80% στη Φινλανδία, πλησίασε τα δύο τρίτα στη Σουηδία, κατά δημοσκοπήσεις.

Όμως, για τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σουηδί η Σουηδία «κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο» αποφασίζοντας να ενταχθεί στο NATO.

Στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το ότι η απόφαση ανακοινώθηκε «βιαστικά», χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα, επέσεισε τον κίνδυνο η διοίκηση του NATO να «αποφασίσει να εμπλακεί πλήρως στη σύρραξη».

«Σε αυτή την περίπτωση, οι Σουηδοί αναμφίβολα θα συρθούν και θα σταλούν στον θάνατο για τα συμφέροντα άλλων», πρόσθεσε ο Ταταρίντσεφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 4