Κόσμος

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Μαύρη Θάλασσα – Οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου

Κίεβο και Μόσχα θα εφαρμόσουν μέτρα για την απαγόρευση επιθέσεων κατά ρωσικών και ουκρανικών ενεργειακών υποδομών αντίστοιχα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (25.03.2025) ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στην Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεσμεύονται να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος σε δύο ξεχωριστά δελτία Τύπου, περιγράφοντας τις συνομιλίες των ομάδων εργασίας στη Σαουδική Αραβία.

Κάθε μία από τις δύο χώρες αποδέχθηκε να «εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, να εξαλείψει τη χρήση βίας και να εμποδίσει τη χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση.

Επίσης, οι ΗΠΑ δεσμεύονται, αναφορικά με την Ουκρανία, να «στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανταλλαγή κρατουμένων, την απελευθέρωση αμάχων και την επιστροφή Ουκρανών παιδιών που εκτοπίστηκαν βίαια».

Επιπλέον, Λευκός Οίκος είπε σε μία ανακοίνωση ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει στο να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσία στην παγκόσμια αγορά για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων και θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τις συνομιλίες και με τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας βιώσιμης ειρήνης.

 

«Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, να μειωθούν οι δαπάνες θαλάσσιας ασφάλισης και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε λιμάνια και σε συστήματα πληρωμών για αυτές τις συναλλαγές», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ΗΠΑ «επανέλαβαν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήθελε υποχρεωτικά να μπει τέλος στους σκοτωμούς και στις δύο πλευρές».

Η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να οργανώνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση», σύμφωνα με μια ολόιδια παράγραφο στις δύο ανακοινώσεις. Η αμερικανική διοίκηση εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» της στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μαύρη ΘάλασσαΡωσικά μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολή πάνω από την Μαύρη Θάλασσα / Φωτογραφία Reuters

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ανακοίνωσε, μετά τον Λευκό Οίκο, ότι αποδέχτηκε την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα που θα έχει ως σκοπό να «διασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα, να σταματήσει τη χρήση βίας στην περιοχή και να αποτρέψει τη χρήση εμπορικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα».

Ωστόσο, ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, τόνισε ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών στρατιωτικών πλοίων και σκαφών έξω από το ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας θα συνιστά παραβίαση της συμφωνίας».

«Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα ασκήσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνας» είπε χαρακτηριστικά κι έπειτα πρόσθεσε: «Όλα τα μέρη συμφώνησαν να αναπτύξουν μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας για απαγόρευση των επιθέσεων κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα των διπλωματικών επαφών ανάμεσα σε Ρώσους, Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που πραγματοποιούνται από χθες (24.03.2025) στην Σαουδική Αραβία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν – Μετακίνησαν βομβαρδιστικά στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό
Τα 4 αεροσκάφη B-52H Stratofortress μεταφέρουν περίπου 32 τόνους όπλων, μεγάλης ακτίνας δράσης και έφτασαν στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Σκαρσία γύρω στα μέσα Μαΐου
Αεροσκάφος 14
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 5
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 30
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4